Jarig vandaag. Kardinaal Bertone

Leestijd: < 1 minuut

 Kardinaal Tarcisio Bertone is 85

-Vaticaanstad- (KNA) Tarcisio Bertone, van 2006 tot 2013 Kardinaalstaatssecretaris en daarmee feitelijk de nummer twee in het Vaticaan, is vandaag jarig en viert zijn 85e verjaardag.

Zeven jaar lang was de Italiaan na de Paus de machtigste man in het Vaticaan. Als Kardinaalstaatssecretaris begeleidde hij Benedictus XVI (2005-2013) bijna tijdens zijn hele Pontificaat.

Bertone was feitelijk de Vaticaanse Minister-president en minister van binnen- en buitenlandse zaken. Anders dan zijn opvolger Pietro Parolin, was hij ook voor de Vaticaanse economische en financiële belangen verantwoordelijk. Naast vele grote verdiensten worden hem ook blunders in het Pontificaat van Benedictus XVI aangerekend. Van 1995 tot 2002 was de Salesiaan Bertone al de “tweede man” in de door, toen nog Kardinaal Ratzinger, geleide Congregatie voor de Geloofsleer.

Bertone werd op 2 december 1934 als vijfde van acht kinderen in de provincie Turijn geboren. In 1960 werd hij Priester en promoveerde in Kerkelijk recht. Jarenlang onderwees hij recht en Kerkelijk recht aan de Lateraanse- en aan de Salesiaanse-universiteit, waarvan hij in 1989 rector werd. In 1991 benoemde Paus Johannes Paulus II hem tot Aartsbisschop in Vercelli, maar al na vier jaar ‘verhuisde’ Bertone naar de Curie. In 2002 werd hij Aartsbisschop van Genua en kort daarna Kardinaal.

Voor opzien zorgde Bertone zelfs tijdens zijn emeritaat – met de keus en renovatie van zijn woonstek, een 300-m2-woning in het Vaticaan.