Jeruzalem: Al 180 gewonden bij onlusten (UPDATE)

Leestijd: < 1 minuut

Maandag 10 mei 2021 08:01- Bron: ADN/NOS/Reuters Foto: PB

 -Jeruzalem- Bij harde confrontaties tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie zijn in Jeruzalem zeker 180 Palestijnen gewond geraakt.

Israëlische melden over één gewonde aan Israëlische zijde. Op beelden is te zien dat het vooral onrustig is in en rond de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg.

Betogers gooien met stenen,de politie zet traangas in en er zou zelfs met ‘scherp’ worden geschoten. Het is al weken onrustig in Jeruzalem en op de door Israël illegaal bezette Westelijke Jordaanoever.

Directe aanleiding is de zaak rond de huisuitzetting van enkele Palestijnse families. Zij zouden moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

UPDATE dinsdag 11 mei:

Afgelopen maandagnacht zijn 24 mensen, onder wie 9 kinderen, om het leven gekomen. Dat melden de plaatselijke Palestijnse autoriteiten. Het gaat om Israëlische aanvallen op doelwitten in Gaza in dichtbevolkt gebied. De 24 dodelijke slachtoffers vielen in Gaza bij nachtelijke luchtaanvallen vanuit Israël.

Meer dan 700 Palestijnen zijn de afgelopen 24 uur gewond geraakt in de onlusten op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem. Vijfhonderd van hen worden op dit moment behandeld in een ziekenhuis. Aan Israëlische kant vielen zes gewonden door raketaanvallen uit Palestijnse hoek op dinsdagochtend.

Diplomatieke pogingen van onder meer Egypte en Qatar, die wilden bemiddelen, werden afgewimpeld.

Israël gaat ervan uit dat de beschietingen rond Gaza nog zeker een aantal dagen zullen aanhouden. „Hamas zal de lange arm van het leger voelen”, aldus legerwoordvoerder Hidai Zilberman. Israël bereidt zich voor op een groot conflict met een grondoffensief, maar ook de liquidatie van Hamas-terroristen.