Jezuïeten-Overste Sosa ziet democratieën in gevaar door Corona

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad- (KNA) De Generaal-Overste van de Jezuïetenorde, Arturo Sosa, ziet door de Corona-pandemie democratieën in gevaar geraken.

Autoritair optreden is de ‘grote verleiding’ in steeds meer landen, “ook voor zogenaamd democratische regeringen”, aldus Sosa in de krant van het Vaticaan ‘Osservatore Romano’ van vandaag.

In de pandemie kan men “vooruitgang maar ook achteruitgang boeken”, zegt Sosa. Voor de Rooms-Katholieke kerk en voor mensen die zich inzetten voor gerechtigheid en vrede moet het er om gaan, een “gastvrijer en meer democratische samenleving op te bouwen”.

Veel staten hebben de pandemie gebruikt, om een restrictievere migratiepolitiek in te voeren. Dat is een “immense fout”, als men de wereld rechtvaardiger en menselijker maken wil, aldus de uit Venezuela stammende geestelijke.

Migranten discrimineren, is een “voorbeeld van een wereld, die wij niet wensen”. De 71-jarige Priester en politicoloog heeft binnen de Jezuïetenorde sinds 2016 de leiding in Rome. Met 15.600 leden wereldwijd zijn de Jezuïeten de grootste (mannen) Orde binnen de Rooms-Katholieke kerk.