Jezuieten-Pater waarschuwt voor ‘cultuurbreuk’ in Europa.

Leestijd: < 1 minuut

-Berlijn- (KNA) De Jezuieten-Pater Eberhard von Gemmingen waarschuwt voor de gevolgen van een toenemende vervreemding van het Christendom in Europa.

“Centraal-Europa staat aan de vooravond van een cultuurbreuk”, zegt von Gemmingen tegenover de Duitse krant ‘Die Welt’. Het Europese mensbeeld en de maatschappelijke ordening van Europa zijn in doorslaggevende mate door Christendom en Jodendom gevormd.

Als nu het aantal Christenen in Europa terugloopt, kan dit, volgens von Gemmingen, ook politieke gevolgen hebben. Weliswaar zijn in alle westelijke grondwetten alle normen en waarden van het Christendom en Jodendom opgenomen. “Maar zij geven geen levensinhoud meer, motiveren niet, maar zijn nog slechts een raamwerk”, aldus de Jezuiet.

Politici en sociologen moeten nu onderzoeken, of het verwateren van religieusiteit op lange termijn het maatschappelijke en politieke denken en handelen van burgers gaat veranderen. “Het gaat bij dit verwateren om het vergeten van een wezenlijke bron van de Europese cultuur”, zo von Gemmingen.