Joe Biden: 80 is prachtig !

Leestijd: 2 minuten

Tachtig is prachtig !

Zaterdag 18 februari 2023 – 06:09 uur – Bron: ADN/A. Springer/1010WINS – Beeld: Publiek domein
 -Washington- Soms valt hij van de racefiets, als hij een vliegtuigtrap bestijgt houdt het veiligheidspersoneel zijn hart vast, maar voor een kilometers lange wandeling door de bossen en de zondagse kerkgang draait hij op 80 jarige leeftijd zijn hand niet om. Hoe staat het met de gezondheid van Joe Biden? Lees verder onder de reclame>

Over-en-uit

Joe Biden, de tweede Katholieke President van de VS is 80 geworden en daarmee de oudste President van het land ooit. Als hij volgend jaar weer meedoet aan de Presidentverkiezingen en zijn ambtstijd uitzit, is hij 86. Daarna is het dan echt over-en-uit, want in de VS mag een President niet langer dan twee termijnen van vier jaar de belangrijkste man van het land zijn.

Keuring

De Amerikaanse President heeft zich onlangs toch maar even laten keuren, met het oog op een tweede ambtstermijn. Zijn lijfarts Kevin O’Conner en zijn team keurden hem en dit zijn de resultaten:

Bij het hart werd boezemfibrillatie gediagnosticeerd ofwel een latente hartritmestoornis.

Vanwege spinale artritis, een zenuwaandoening in de voeten en een eerder gebroken enkel oordeelde de dokter: Biden’s “lopen gaat en blijft wat ‘houterig'”.

Biden overleefde zijn Covid-infectie in juli van het afgelopen jaar zonder bij of nawerking (“Long Covid”). Biden, die ook een verhoogd cholesterolgehalte bleek te hebben, is ten opzichte van 2021 zo’n 2,7 kilo afgevallen en het zuurstofpeil van het bloed (98%) ligt binnen normale proporties.

Trouw naar de Kerk

De President rookt en drinkt niet, sport aan het begin van elke werkdag en gaat op zondag trouw naar de Kerk om de Mis bij te wonen. Zijn longen en lever zijn in prima conditie.

Hoe staat het geestelijk met de President? Ook dat werd onderzocht: geen sporen van eerdere Tia’s, geen verschijnselen van multiple-sclerose of Parkinson.

Eindconclusie van het artsenteam: Zo fit als een hoentje en geschikt om nog eens vier jaar het land te besturen.

Of zijn opponenten zich hier óók bij neerleggen valt te betwijfelen. Van Republikeinse zijde is er wekelijks kritiek op de leeftijd van de President. Op de vraag van CNN of de President denkt de tweede termijn volledig uit te zitten, gaf de Katholiek Biden als antwoord: “Deo Volente”.