Jos Bergenhenegouwen overleden

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 13 mei 2023 – 07:00 uur – Bron: Redactie Varia/Bert van der Veer – Beeld: Publiek domein

 -Diemen- Na een kort ziekbed is op 8 mei Jos Bergenhenegouwen in alle stilte overleden aan alvleesklierkanker. Dat meldt mediaman en tv-regisseur Bert van der Veer.

Niet iedereen kent de naam Jos Bergenhenegouwen (geboren in 1956), maar iedereen kent zijn stem (luister hierboven) sinds 1981 van duizenden programma’s en promo’s op radio en tv. Van de Veronica Omroep Organisatie, RTL-Véronique, RTL4, 24Kitchen, radiozender Arrow Classic Rock, van ontelbare reclamespots, en van nog veel, veel meer. In 1999 won Jos een Marconi Award voor de beste stem.

Toeval of niet (?), onderaan een van zijn websites (die nog steeds online staan) staat een gedicht, getiteld De Ballade van de Dood. Geschreven in 1985 door Harrie Jekkers en Koos Meinderts voor de kinderplaat Roltrap naar de Maan, en voorgelezen door één van de bekendste stemmen van Nederland.

Jos Bergenhenegouwen was de bescheidenheid zelve, hij wilde overal te horen zijn met zijn unieke stem, maar niet te zien. Een beeldpresentatie of foto s van hem zijn er dan ook niet. “Jos was een stille kracht. Hij was een biechtvader, een vertrouwensman en een vakman met een mening die hij zelden opdrong. In mijn jaren bij RTL ging ik naar Jos als ik twijfelde of een plan had. Hij was een Einzelgänger, zelfs een beetje mysterieus. Een man die liever gaf dan ontving. Hoewel…”, volgens Bert van der Veer.

Zie  ook  deze en deze websites.