- Kanker nog lang niet bestreden
- Nieuwe schattingen spreken tot 35 miljoen nieuwe gevallen tegen 2050
- Ook projecties voor Europa weinig rooskleurig
-Brussel- De volgende decennia zal het aantal gevallen van kanker wereldwijd sterk toenemen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuwe publicatie in de aanloop naar Wereldkankerdag op 4 februari. Europees directeur Hans Kluge waarschuwt: “Het is niet het moment om in gezondheidsbudgetten te gaan snijden.”
De publicatie van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek, een organisatie onder de koepel van de WHO, schetst een beeld van de geschatte evolutie van kanker in de wereld. In totaal werd in 115 landen onderzoek gedaan en werd in kaart gebracht hoeveel en welke kankers er in die landen in 2022 werden vastgesteld.
Op basis van de resultaten werden ook schattingen gemaakt over de toekomst, en die zien er niet rooskleurig uit. Onder de streep komt het erop neer dat de strijd tegen kanker nog niet is beslecht, en dat het aantal gevallen wereldwijd nog steeds in stijgende lijn zit.
De WHO berekende dat er tegen 2050 tot 35 miljoen nieuwe gevallen bijkomen. Dat is maar liefst 77 procent meer dan in 2022.
Longkanker
In 2022 kregen 1,8 miljoen mensen ter wereld de diagnose longkanker, goed voor 12,4 procent van alle kankergevallen. Longkanker is daarmee niet alleen de meest voorkomende vorm van kanker maar ook de meest dodelijke. Op de tweede plaats staat borstkanker, met 11,6 procent.
Voor de landen in de “Europese gezondheidsregio” – 53 landen in Europa en Centraal-Azië – blijkt dat het aantal sterfgevallen door kanker tegen 2045 met 38 procent zal stijgen. De dodelijkste kankers voor mannen in onze regio zijn long-, dikkedarm- en prostaatkanker, terwijl vrouwen het vaakst sterven aan borst-, long- of dikkedarmkanker.
Minder dodelijk in rijke landen
Uit de analyse blijkt dat kanker dodelijker is in landen met een gemiddeld lager inkomen dan in rijke landen. “Dat vestigt de aandacht op de vele ongelijkheden op vlak van gezondheid in onze regio”, zegt Hans Kluge, regionaal directeur Europa van de WHO, naar aanleiding van de resultaten.
“In een tijd waarin de financiering van de gezondheidszorg in heel Europa steeds vaker onder druk komt te staan, lopen we het risico om decennia van vooruitgang op vlak van gezondheid ongedaan te maken”, zegt Kluge. “Een op de vier mensen in de Europese regio loopt het risico om kanker te krijgen, dus is het niet het moment om te bezuinigen op het gezondheidsbudget van de EU.
“Nu we de pandemie van covid-19 te boven komen, is mijn boodschap aan iedereen – politici en burgers – dat we meer, niet minder, gezondheid nodig hebben.”