Kardinaal: “Bestaan Gods ervaren door de stilte”

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 24 juni 2024 ~11:30 uur ~ Bron: Redactie Kerk/KNA/ARD ~ Beeld: Dermot Roantree

-München- De Duitse kardinaal Reinhard Marx uit München benadrukte het religieuze belang van zwijgen en stilte. Voor Marx hebben muziek en literatuur hun betekenis als ‘wegbereiders van de stilte’.

Mensen voelen het grootste geheim, het bestaan ​​van God, niet ‘door eindeloos praten en discussiëren, maar wanneer wij met onszelf zijn, in een moment van stilte’, aldus Marx gisteren tijdens het München Muziek Festival 2024.

Pioniers

Muziek, literatuur en kunst kunnen dit mysterie niet volledig weergeven. Het zijn echter “belangrijke pioniers en wegbereiders voor stilte, die ons innerlijk opent en ruimte schept voor de ontmoeting met God.”

Tijdens de H. Mis in de Jezuïetenkerk van Sint-Michael in München werd het pianostuk ‘Kiever Rus’ van Ruslan Kashirzev voor het eerst in Duitsland uitgevoerd.

Marx noemde het “een prachtig muziekstuk dat de ups en downs van de geschiedenis en van het menselijk bestaan weergeeft, maar ook van de stabiliteit, van het voor jezelf opkomen in alle turbulenties van het leven, de ups en downs.”