Kardinaal Burke: Iedereen kan Paus vragen ontslag te nemen

Leestijd: 2 minuten

Kardinaal Raymond Leo Burke beschrijft de schandaalbrief van Aartsbisschop Carlo Maria Vigano als “zwaarwegend”. Of Paus Franciscus persoonlijk fouten begaan heeft, weet hij niet.

De Amerikaanse Kardinaal Raymond Burke ziet een ontslagvordering tegen Paus Franciscus in principe als legitiem. “Iedereen kan een geestelijke confronteren met ernstig falen in zijn werk, maar de feiten moeten wel worden onderzocht,” zei Burke tegen de Italiaanse krant La Republica (woensdag). Met het oog op Franciscus kon hij echter niet zeggen of deze fouten heeft begaan.

Voormalig ambassadeur van het Vaticaan, Aartsbisschop Carlo Maria Vigano, had de Paus opgeroepen af te treden wegens vermeende nalatigheid in de veroordeling van een oudere, misbruik plegende, geestelijke. In het memorandum dat afgelopen weekend is gepubliceerd, schrijft Vigano dat hij Franciscus in een gesprek in juni 2013 al had verteld dat de toen gepensioneerde Aartsbisschop van Washington, Theodore McCarrick, ‘generaties van seminaristen en priesters’ had bedorven.  Vigano beweert ook dat emeritus paus Benedictus XVI. McCarrick wegens zijn gedragingen in 2009 en 2010 heeft berispt. Dit is niet bewezen. Benedictus privésecretaris, Aartsbisschop Georg Gänswein verwierp de bewering over de emeritus Paus en noemde het nepnieuws.

De 11-pagina’s tellende brief van Vigano beschrijft Kardinaal Burke als “serieus te nemen”. “Ik geloof dat op dit punt een uitgebreide en objectieve reactie van de Paus en het Vaticaan nodig is.” Burke noemde het ook een “probleem” dat door sommige clerici  wordt gepleit voor een “open en misleidende houding ten opzichte van homoseksualiteit”. Er zijn ‘pogingen om de leer van de kerk te relativeren volgens welke een homoseksuele handeling fout is’, zei het voormalige hoofd van het Hoogste Vaticaanse gerechtshof. Hij heeft “niets persoonlijk” tegen Franciscus. Hij wil gewoon “de waarheid van geloof en duidelijkheid in de uitleg van het geloof benadrukken”.

Toen hij met La Republica sprak, zei Burke ook dat men beweert dat hij een enorme voorliefde heeft voor plechtige gewaden. De zogeheten Cappa Magna, bijvoorbeeld, een meters lange sleep, ik draag het niet om mijn eigen ego te strelen, maar omdat het voor bepaalde gelegenheden is voorgeschreven’. Op de vraag of zulke gewaden niet achterhaald zijn, zegt hij: “Zeker niet.”

De Cappa Magna is bedoeld voor plechtige ceremonies en wordt gedragen met een schoudermantel van hermelijn in de winter of paarse zijde in de zomer. Paus Pius XII. (1939-1958) verkortte per decreet in 1952 de lengte van de sleep voor Kardinalen van twaalf tot zes meter, die van Bisschoppen van zeven tot drie en een half. Kardinalen worden bijgestaan door hun eigen misdienaar als drager en bisschoppen slaan de sleep tijdens het lopen om hun armen. Het dragen van de Cappa Magna is zeldzaam geworden.

Bron: EWTN/ADN Foto: Wikimedia/Flickr