Kardinaal Eijk: Sint Catharinakathedraal blijft open !

Leestijd: 2 minuten

   -UTRECHT- De Sint Catharinakathedraal te Utrecht blijft toch open. Dat heeft Aartsbischop Wim Eijk beslotenLees verder onder de foto>

Het Parochiebestuur wilde de Sint Catharinakathedraal eerder nog verkopen. De exploitatiekosten zouden te hoog zijn om de Kerk open te houden. Het bestuur had het onzalige voornemen om de kerk voor 1 euro over te dragen aan Museum Catharijneconvent. De Parochianen van de Kerk zouden daardoor noodgedwongen verhuizen naar de Augustinuskerk.

Tegen dat plan kwamen veel Parochianen in verzet. Er werd gebeden en zelfs een petitie gehouden welke ruim 1800 ondertekenaars uit het ganse land aantrok. De tegenstanders van sluiting wezen onder meer op de aparte status van de Kathedraal als Bisschopskerk. Aartsbisschop Eijk heeft nu geluisterd naar deze kritiek en dit meegenomen in zijn uiteindelijke beslissing. Lees verder onder de foto>

 

Zware taak om de kerk open te houden

“De Aartsbisschop heeft oog en oor voor de bezwaren die vanuit de Parochie en daarbuiten zijn gekomen,” aldus het bestuur van de samenwerkende Utrechtse Parochies in een verklaring. De Kerk behoudt door het besluit ook zijn status als Bisschopskerk.

Het Parochiebestuur laat weten gehoor te geven aan het besluit van Eijk, maar reageert ook teleurgesteld. Zij schrijven dat hen nu de zware taak wacht om de Kerk open te houden, terwijl de inkomsten dalen. Het bestuur gaat op zoek naar nieuwe fondsen om de inkomsten aan te vullen.

Ook voert het bestuur overleg met Museum Catharijneconvent over de nieuwe situatie. Volgens het bestuur zal de bestaande samenwerking worden geïntensiveerd. De Kerk maakt al onderdeel uit van het laatmiddeleeuwse Kloostercomplex waarin het museum is gehuisvest.

Bron Aartsbisdom/ADN Foto: wikimedia