Kardinaal: Europa neemt afscheid van het Christendom

Leestijd: 2 minuten

Hollerich: “Wij moeten weer meer als Christus handelen en denken in onze Kerk”

Vrijdag 27 januari 2023 – 07:44 uur – Bron: Redactie kerk/KNA/SR – Beeld: Guy Wolff
 -Luxemburg- “Wij zullen niet langer een Christelijk Europa hebben, maar hopelijk wel een kleine, levendige Kerk in Europa”: Europa bevindt zich momenteel “te midden van een beschavingsomslag van ongekende omvang”, dat zegt niet de minste, maar de Luxemburgse Kardinaal Jean Claude Hollerich (1958), die Vaticaankenners al ‘tippen’ als mogelijk opvolger van Paus Franciscus. Lees verder onder de reclame>

Houdbaarheidsdatum

De benaming ‘Christelijk Europa’ lijkt over zijn houdbaarheidsdatum te zijn en kan de geschiedenisboeken in. Gisteravond sprak de Luxemburgse Kardinaal in Frankfurt am Main (Duitsland). Hollerich sprak op de Sankt Georgen Philosophical-Theological University over het onderwerp ‘Zal de Kerk in Europa duurzaam zijn? Hoe zijn hervormingen mogelijk?’. Zijn eigen voorstelling van Europa is veelvoudig, maar nog weinig Christelijk.

“Europa kent heden-ten-dage zoveel inwoners als nooit tevoren, maar het aantal dat nog iets heeft met het Christendom of het Woord Gods wordt wel erg klein. Europa bevindt zich momenteel te midden van een beschavingsomslag van ongekende omvang,” aldus de Kardinaal.

Geloofwaardigheid

Christenen zullen daarom in de toekomst vooral moeten getuigen van hun Christelijk geloof door authentiek en onbevooroordeeld te handelen. Anders dan vroeger, bevindt men zich niet langer in een Christelijke samenleving waar de leer van de kerk “op de eerste plaats komt”, zei Hollerich. “In plaats daarvan moeten wij vandaag-de-dag op de mensen afgaan en hen in hartelijkheid ontmoeten, in een houding van openheid en acceptatie van mensen”. Dit betekent niet dat de leer fout is, maar er is eerst geloofwaardigheid nodig om de belangstelling van mensen voor het Christelijk geloof te wekken.

“Wij moeten weer meer als Christus handelen en denken in onze Kerk”, zei Hollerich. Dat betekent, volgens Hollerich, mensen accepteren zonder te oordelen, of zij nu gescheiden of homoseksueel zijn. “Mensen beschouwen uitsluitingen tegenwoordig als onchristelijk”, benadrukte de 64-jarige Kardinaal, die ook de moderator van de Wereldsynode is.

Kard. Jean-Claude Hollerich, S.J. (Differdange Luxemburg, 9 augustus 1958). Hollerich studeerde aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana te Rome. Hij trad in 1981 in bij de Orde der Jezuïeten en bracht zijn noviciaat door in Namen. Hij studeerde vervolgens in Tokio aan de Sophia Universiteit Japans en rondde zijn theologische studies af aan de Universiteit van Frankfurt. Hollerich werd op 21 april 1990 Priester gewijd. Hollerich werd op 12 juli 2011 Aartsbisschop van Luxemburg. Sinds 2018 is Hollerich voorzitter van COMECE, de Commissie van Bisschoppen van de Europese Gemeenschap. In januari 2022 zei Hollerich dat de leer van de kerk met betrekking tot homoseksuele relaties fout is. Hij vindt homoseksuele relaties niet meer zondig.