Kardinaal Hollerich roept op tot humanitaire corridors voor Afghanen

Leestijd: < 1 minuut

Wij hebben ons geweten verloren

Donderdag 26 augustus 2021 09:23 – Bron: Redactie kerk/SIR – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- De voorzitter van de EU-Bisschoppencommissie COMECE, Kardinaal Jean-Claude Hollerich, ziet humanitaire corridors als de enige oplossing voor een opkomende vluchtelingencrisis in Afghanistan. Dat is het “enige effectieve antwoord”, zegt hij tegen de Katholieke persdienst SIR.

Hij schaamt zich dat het huidige debat vooral gaat over het voorkomen van een hernieuwde toestroom van migranten. Het is waar dat er altijd over Europese waarden wordt gesproken, zegt de Luxemburgse Aartsbisschop; “maar wij slagen er maar niet in om het in de praktijk te brengen”.

Met het oog op de machtsovername door de militante islamitische Taliban in Afghanistan, beschuldigt Hollerich Europa en het Westen van politiek falen. Eerst kregen mensen hoop en daarna werden zij door ons in de steek gelaten. Nu wil niemand verantwoordelijkheid nemen. “Wij hebben ons geweten verloren”, aldus de kritische Kardinaal.

Hollerich ziet een kans voor een koerswijziging in de humanitaire corridors. Opvangkampen in de buurlanden van Afghanistan vindt hij een verkeerde aanpak. De bewoners van dergelijke kampen zijn “veroordeeld tot wanhoop”. De juiste weg is veeleer om veilige en legale toegang tot de EU te creëren.