Kardinaal Jozef de Kesel verbiedt Charismatische beweging

Leestijd: 2 minuten
Maandag 27 juni 2022 -13:28 – Bron: VRT/ADN – Beeld: publiek domein
  -Brussel- Kardinaal Jozef De Kesel ontbindt de charismatische gemeenschap ‘Verbe de Vie’. VRT nieuws citeert de aartsbisschop die zegt dat er “ernstige en systemische aandoeningen” zijn in de gemeenschap sinds de oprichting in 1986.

De beslissing van de kardinaal werd afgelopen zaterdagmiddag in de Abdij Notre-Dame de Vives Fontaines d’Andecy aan de leden meegedeeld, door de generaal-vicaris van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel, Etienne van Billoen.  De ontbinding is volgens de kardinaal goedgekeurd door het Vaticaan.

De charismatische gemeenschap ‘Verbe de Vie’ genoot de status van een particuliere vereniging van gelovigen. Het is een van de zogenaamde nieuwe charismatische gemeenschapjes waar met name wijlen Paus Johannes Paulus II (1978-2005) grote hoop op had gevestigd. Verbe de Vie werd in 1986 in Frankrijk opgericht door Marie-Josette en Georges Bonneval, waar het ook drie vestigingen heeft. In 2010 maakte de voorganger van De Kesel, Andre-Joseph Leonard, de fout om de communiteit naar het aartsbisdom Mechelen-Brussel te halen, zo blijkt nu.

 

Visitatoren hadden ernstige bedenkingen

De ontbinding volgt op een bisschoppelijke visitatie (inspectie), die plaatsvond tussen januari en april van dit jaar. Volgens het rapport hebben de drie visitatoren die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek naar meer dan 200 mensen geluisterd en “ernstige en systemische aandoeningen” waargenomen. De visitatoren ontdekten ook hier een trend die zich bij vele charismatische bewegingen voordoet, namelijk dat “de verantwoordelijken voor Verbe de Vie er alles aan deden om de waarheid voor de bisschoppen te verbergen en te manipuleren”. Dat leidde er toe dat, mede met het oog op het kerkelijk recht, een ‘doorstart’ onmogelijk was geworden.

Alle pogingen om de eigen koers te verduidelijken, “zichzelf een stabiele leefregel te geven, sereen leiderschap te verzekeren en, bij Verbe de Vie, respect voor iedereen en vertrouwen te garanderen, zijn mislukt”, verklaart kardinaal De Kesel. Hij vertrouwt de bisschop van Chalons, Francois Touvet, het bestuur van de gemeenschap toe tot haar ontbinding.

Manipulatieve omgang met de leden

De aartsbisschop van Brussel benadrukte dat alle leden van de gemeenschap “individuele ondersteuning en plaatsen van gastvrijheid” moet worden aangeboden. Wat zoveel betekent als hen weer op het rechte pad des geloofs te krijgen.

Volgens de rapporten worden het oprichterspaar en hun naaste medewerkers beschuldigd van manipulatieve omgang met de leden. Ondanks een eerste bezoek 20 jaar geleden door de toenmalige bisschop van Tulle, Bernard Charrier, was de gemeenschap niet echt in staat om zich van deze tekortkomingen te bevrijden. 240 mensen zouden binnen 30 jaar de gemeenschap hebben verlaten. Ook justitie heeft bij herhaling onderzoek naar de sectarische beweging gedaan. In Duitsland en Spanje liggen charismatische bewegingen zelfs onder het ‘vergrootglas’ van de binnenlandse veiligheidsdiensten.