Kardinaal Levada (83) overleden

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad (KNA) De voormalig Prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, Kardinaal William Joseph Levada, is dood.

Het Vaticaan deelt mee dat de geboren Amerikaan donderdag in de leeftijd van 83 jaar stierf. Levada leidde de Congregatie van 2005 tot 2012 als opvolger van Joseph Ratzinger/Benedikt XVI (2005-2013), die hem kort na zijn verkiezing tot Paus aan de top van de invloedrijke autoriteit benoemde.

Levada zag het licht op 15 juni 1936 in het Californische Long Beach. Op 25-jarige leeftijd werd hij tot Priester gewijd. Hij begon als Parochiepriester en kort daarna als theologiedocent in Los Angeles. Hij promoveerde op het onderzoek ‘Onfeilbaar Kerkelijk leergezag en de natuur en zedenwetten’.

Na zeven jaar als vakmedewerker in de Congregatie voor de Geloofsleer te hebben gewerkt werd Levada in
1983 Hulpbisschop in Los Angeles. In augustus 1995 benoemde Johannes Paulus II (1978-2005) hem tot Aartsbisschop-Co-adjutor van San Francisco, waar hij een aantal maanden later de opvolger van de zieke John Raphael Quinn werd.

Als enige VS-Amerikaan behoorde Levada tot de commissie voor de Katholieke Wereldcatechismus. Voorts maakte hij deel uit van de Amerikaans-Vaticaanse commissie voor het scheppen van normen na de misbruikschandalen in de Kerk.

Dit thema hield Levada ook bij zijn terugkeer naar Rome bezig. Toen landen als Ierland, Duitsland en anderen door het ene na het andere schandaal werden getroffen, was het aan zijn afdeling, bindende normen te verduidelijken, bestaande richtlijnen openbaar te maken en wereldwijd in te voeren.

Op 20 augustus 2015 werd Levada gearresteerd wegens rijden onder invloed op Hawaï. Na betaling van een boete van 500 dollar mocht hij de cel verlaten.

Bron: KNA/CBS Foto: wiki