Kardinaal Marx op ‘ramkoers’ met Rome

Leestijd: 3 minuten
Kardinaal Marx Beeld : Embedded photo
Dinsdag 19 september 2023 – 06:02 uur – Bron: Redactie Kerk/DI/Merkur – Beeld: Peggy Marco/EMB

 -München- De Duitse Kardinaal Rainhard Marx, Aartsbisschop van München, wil homo’s zegenen, en gaat daarmee op ‘ramkoers’ met Rome.

Marx zei gisteren in de Duitse media dat er homoseksuele stellen zijn die vrome Christenen zijn en de Zegen van de Kerk willen voor hun huwelijk. In dagblad ‘Münchner Merkur’ beantwoordt hij de vraag naar zegening met “Waarom niet?”. Maar het hangt altijd af van de situatie, zegt hij. “Als mensen mij om een Zegen vragen, dan zal ik dat doen,” zei Marx, een van de invloedrijkste Duitse Katholieke geestelijken.

De uitspraak komt één dag voor de grote protestactie in Keulen tegen zijn ambtscollega Woelki, die geen Zegen voor paren van hetzelfde geslacht wenst en reeds meerdere Priesters in zijn Diocese tot de orde riep.

Marx

Hoogintelligent, levenslustig, welbespraakt, enthousiast en iemand die graag met mensen omgaat en het geloof met trots vreugde naar de mensen brengt. Zo wordt Reinhard Marx, de Aartsbisschop van München vaak beschreven. Hij geldt als adviseur en vertrouweling van Paus Franciscus.

Degenen die hem kennen roemen hem om zijn communicatietalent, zijn vaardige omgang met de media en zijn vriendelijke, open manier, zelfs in moeilijke discussies over controversiële onderwerpen.

Misbruik

In de misbruikaffaire bewees hij dat hij de juiste man op de juiste plaats was. In 2010 was Marx de enige van de 27 Duitse Bisschoppen die de moed had om de misbruikzaken door externe deskundigen te laten onderzoeken.

Hij bleek ook genadeloos in zijn omgang met Bisschop Mixa van Augsburg, die in 2010 werd beschuldigd van het slaan van kinderen in een tehuis toen hij Priester was in Schrobenhausen. Marx drong er publiekelijk op aan dat Mixa zou aftreden. Dit was een open manier van omgaan met de kwestie, die tot dan toe niet gebruikelijk was in de Katholieke kerk bij onze Oosterburen. Voor deze actie werd Marx scherp werd berispt door Paus Benedictus XVI.

Marx werd op 21 september 1953 geboren in Geseke, Westfalen – een door-en-door Katholieke streek – als zoon van een metaalbewerker. Politieke discussies waren thuis aan de orde van de dag. Als kind ging hij al vaker naar de Kerk dan zijn ouders. Zijn droomberoep stond al vroeg vast: Priester.

Celibaat

De Aartsbisschop van München en Freising zei in een interview met de Süddeutsche Zeitung in februari 2022, dat hij vindt dat Katholieke Priesters zouden moeten kunnen trouwen. De voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, Georg Bätzing, sloot zich  aan bij het pleidooi van Marx.

Kardinaal Marx is niet tegen het celibaat, maar denkt dat het verplichte karakter ervan veel mensen geen goed doet. Hij wil geen directe link leggen met het seksueel misbruik in de Kerk, waarover in Duitsland veel te doen was en is.

Wel denkt hij dat door het celibaat en de structuren die daarbij horen mannen voor het Priesterschap kiezen die daarvoor niet geschikt zijn. Seksualiteit hoort bij de mens, stelt Marx. Ook kampen sommige priesters met eenzaamheid door het celibaat, aldus Marx. “Bij sommige Priesters zou het beter zijn als deze getrouwd waren. Niet alleen om seksuele redenen, maar omdat het voor hun leven beter zou zijn en zij niet eenzaam zouden zijn.”