Kardinaal: Moskouse patriarch moet Poetin tot de orde roepen

Leestijd: < 1 minuut

“Dat dit in Europa in de 21e eeuw gebeurt”

Dinsdag 01 maart 2022 04:27 – Bron: Redactie kerk/KNA/BR- Beeld: PB
 -München- De eerste man in de Duitse RK-kerk en naaste Pausadviseur kardinaal Reinhard Marx uit München heeft een beroep gedaan op het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill I, om bij de Russische president Vladimir Poetin te pleiten voor vrede.

Vrede

“Ik smeek de patriarch van Moskou om deze president te beïnvloeden opdat de oorlog wordt beëindigd, zodat de wapens worden neergelegd”, zei Marx  tijdens een Oekraïense Katholieke viering in München. Bisschoppen zijn geen politici, “maar wij hebben het mandaat en de plicht om het Evangelie van vrede te prediken aan degenen die denken dat zij geweld en terreur kunnen gebruiken om politieke doelen te bereiken”, voegde hij eraan toe.

Gebed

De aartsbisschop verzekerde de Oekraïense Katholieken van de solidariteit van hun Duitse geloofsgenoten in gebed en concrete noodhulp. Zij willen ook zorgen voor de vluchtelingen die worden verwacht in München, dat een stedenband heeft met de Oekraïense hoofdstad Kiev. Marx woonde de Mis bij op uitnodiging van de Oekraïense Katholieke bisschop Bohdan Dzyurakh en sprak aan het einde van de viering met de parochie. Hij sprak ook zijn afschuw uit over “dat dit in Europa in de 21e eeuw gebeurt”. Ten slotte baden beide bisschoppen samen in het Duits en Oekraïens het gebed om vrede dat paus Johannes Paulus II (1978-2005) de dag voor het begin van de oorlog in Irak in 1991 had uitgesproken.