Kardinaal Parolin gematigd positief over vredesconferentie in Zwitserland

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 20 juni 2024 ~13:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: Osservatore Romano

 -Vaticaanstad- Kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin is gematigd positief teruggekeerd van de vredesconferentie in Bürgenstock, Luzern (Zwitserland), gericht op het zoeken naar een vredesoplossing voor Oekraïne. De kardinaal vertegenwoordigde de Heilige Stoel op de top en werd als waarnemer uitgenodigd.

Gistermiddag praatte de kardinaal-staatssecretaris verschillende Italiaanse parlementariërs bij. Hij liet weten weliswaar aan de zijlijn van de bijeenkomst te hebben gestaan, maar benadrukte dat de Zwitserse Conferentie “zeer nuttig” was, ondanks het feit dat er geen Russische aanwezigheid was. “Vrede maak je altijd samen”.

“Ik heb van velen gehoord – en dat vond ik goed om te horen: wij zijn niet in oorlog met Rusland, maar wij zijn hier om een ​​weg naar vrede tussen Rusland en Oekraïne te zoeken”, benadrukte de kardinaal. Daarnaast wees Parolin op het broederschapsbeginsel. “Als wij niet de moeite nemen om ons broeders in deze wereld te voelen, zullen wij nooit conflicten kunnen overwinnen.”

Economische belangen

Achter het wapengekletter staan “grote economische belangen op het spel”, aldus de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, waarmee hij Paus Franciscus citeerde. Precies die woorden waar regeringen en politieke partijen doof voor lijken: “wanneer marktcriteria groepen en regeringen leiden, is het logisch dat de Paus terecht oproept tot een einde aan de proliferatie van wapens, maar deze oproep zal zeker niet of nauwelijks worden gehoord”, aldus de kardinaal. “In ieder geval is de Paus moedig omdat hij blijft volharden in hoop en gebed. Dit is een kwestie waarover hij ‘vecht’, in de hoop beetje bij beetje vooruitgang te boeken.”

Of de conferentie een vervolg krijgt en of de Russen daarbij aanwezig zullen zijn is nog onbekend.