Kardinaal Parolin: Hervorming Curie is grotendeels rond

Leestijd: 2 minuten

Het gaat allereerst om het verkondigen van het goede nieuws

Zondag 31 januari 2021 02:18 Bron: KNA/ Foto:publiek domein
 -Vaticaanstad/Parijs- Volgens Kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin heeft de hervorming van de Romeinse Curie door Paus Franciscus al de grootste hindernissen overwonnen. De bijbehorende nieuwe grondwet voor de Curie wordt waarschijnlijk al dit jaar gepubliceerd, zei Parolin gisteren in een interview dat werd uitgezonden door de Franse Katholieke tv-zender KTO.

Hij kent nog geen datum. Volgens Parolin zijn er nog een aantal stappen te gaan, zo is er de fusie van de  Congregatie “Propaganda fide” met de Pauselijke Raad voor Nieuwe Evangelisatie en de Congregatie voor het Onderwijs met de Pauselijke Culturele Raad. De Paus voerde de belangrijkste hervormingen in de financiële sector door, door de Economische Raad, het Economisch Secretariaat en het Bureau van de Auditeur-generaal samen te ‘smelten’ en hun samenwerking met de vermogensbeheerder APSA te reguleren.

Jongste financiële schandalen zijn volgens de Kardinaal geen crisis

Gevraagd naar de laatste financiële schandalen in zijn eigen huis, het staatssecretariaat, wilde Parolin niet spreken van een ‘crisis’. ‘Die term is een beetje overdreven’, aldus de Kardinaal. Keer op keer, “ook recentelijk zijn er moeilijke fasen geweest” waarin de kerk niet transparant genoeg was. Vandaag de dag, gaf hij toe, “accepteren mensen alleen de Christelijke boodschap van een kerk die transparant is en trouw het evangelie volgt. “Helaas zijn er soms zaken in de Curie die de wenkbrauwen doen fronsen, maar er is óók de wil om te hervormen”, benadrukte de tweede man in het Vaticaan.

Het is belangrijk om in de gaten te houden wat de Paus met de hervorming wil bereiken. Dit doel is geformuleerd in de werktitel van de nieuwe grondwet van de curie, ‘Praedicate evangelium’; het gaat allereerst om het verkondigen van het goede nieuws.