“> -Rome- Kardinaal Parolín, staatssecretaris van de Heilige Stoel, bezocht Oekraïne en celebreerde de H. Mis in het Mariaheiligdom van Berdychiv. De kardinaal riep de gelovigen op “het geloof niet te verliezen, ook al lijkt het erop dat het kwaad in het voordeel is.”
De kardinaal herhaalde de oproep tot vrede van Paus Franciscus aan het Oekraïense volk vanuit het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel in Berdychiv, een van de spirituele centra van de Rooms-katholieke gemeenschap van het land.
“Niets is onmogelijk voor God”, zei de kardinaal en verzekerde de gelovigen dat de Paus de pijn deelt van de Oekraïners, aan wie hij “zijn vaderlijke omhelzing” geeft. Het is noodzakelijk om op te roepen tot “onophoudelijk gebed, opdat God de harten bekeert van degenen, die de weg kwijt zijn en slaaf geworden zijn van hun eigen trots”.
” Laten we nooit het vertrouwen en de hoop in God verliezen, vooral vandaag de dag, nu het erop lijkt dat het kwaad de overhand heeft, wanneer de verschrikkingen van de oorlog, de pijn van vele slachtoffers en de massavernietiging het geloof in de goddelijke goedheid ondermijnen”.
De kardinaal herinnerde eraan dat de Moeder God’s ” aan onze zijde staat.” Symbool van tederheid en liefde, “zij is de aankondiger van de dageraad”, van Jezus, die het Licht is. Zij is de troosteres bij verdriet, klaar om een veilige haven te bieden.
Homilie
De homilie werd geheel in het Oekraïens uitgesproken door bisschop Edward Kawa, assistent van het Latijnse aartsbisdom Lviv, met uitzondering van de eerste begroeting en het laatste gebed tot Onze Lieve Vrouw van de Karmel, gedaan door kardinaal Parolin.
Janusz Tyszkiewicz
Het was in 1627, toen Janusz Tyszkiewicz , gouverneur van de regio’s Kiev en Zhytomyr, gevangen werd gezet tijdens een strijd tegen de Tataren (een Turks volk dat verspreid leeft over een groot deel van Eurazië red.). Geketend beloofde hij een goed werk te doen ter ere van God en de Maagd Maria als hij zijn vrijheid zou herwinnen. Terwijl hij sliep, verschenen enkele onbekende broeders aan hem en baden tot God en de Maagd om hem te bevrijden. Eenmaal vrijgelaten besloot hij in Berdychiv een klooster te bouwen voor de monniken die hij in een droom had gezien en die hij drie jaar later herkende onder de karmelieten van Lublin.
De kerk werd ingewijd in 1642 en de icoon van Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw werd op het hoofdaltaar geplaatst, een kopie van de icoon bewaard in de basiliek van Santa María Maggiore in Rome, bekend als Salus Populi Romani. De reproductie werd geschonken door Tyszkiewicz zelf, die hem tot dan toe privé bewaarde. In 1647 werd het wonder erkend door de toenmalige bisschop van Kiev, die genezen werd nadat hij voor de icoon had gebeden.