Kardinaal Pell overleden (81) update

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 11 januari 2023 – 07:10 uur – Bron: Redactie kerk/VN/ – Beeld: Kerry Myers
 -Rome- De Australische Curie-Kardinaal George Pell is op 81 jarige leeftijd in Rome overleden. Hij was van 2014 tot 2017 als adviseur verantwoordelijk voor economische en financiële vraagstukken en één van de machtigste mannen in het Vaticaan.
‘Het is met een grote droefheid dat ik kan bevestigen dat Zijne Eminentie, kardinaal George Pell, vanochtend vroeg is gestorven in Rome’, zo meldt de Australische aartsbisschop Anthony Fisher in een mededeling. Pell was nog aanwezig op de uitvaart van wijlen Paus Benedictus XVI. Hij zou kort daarvoor een heupoperatie hebben ondergaan.
Wereldwijde bekendheid kreeg hij na beschuldigingen van aanranding van twee misdienaars. Hiervoor werd hij na een slepend proces ook veroordeeld en gevangen gezet.Na Pell’s overlijden zijn momenteel nog 125 van de 233 Kardinalen onder de 80 jaar en daarmee gerechtigd aan een Conclaaf deel te nemen.Pell was ooit een van de machtigste Kardinalen in het Vaticaan, maar werd in 2019 veroordeeld tot zes jaar cel wegens seksueel misbruik in 1996. Hij zat meer dan een jaar in de cel, maar werd uiteindelijk vrijgesproken door het Australische Hooggerechtshof.

Volgens het Vaticaan is Pell overleden aan een hartstilstand na een heupoperatie.  Justitie in Australië zal de nog lopende onderzoeken van nieuwe aangiftes tegen Pell vrijwel zeker stopzetten.