Kardinaal Pizzaballa biedt zichzelf aan Hamas aan als gijzelaar in ruil voor de ontvoerde kinderen

Leestijd: 2 minuten
Maandag 16 oktober 2023 -11:18 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/VN – Beeld: Publiek domein

-Vaticaanstad- Kardinaal Pierbattista Pizzaballa heeft zichzelf aan Hamas aangeboden als gijzelaar in ruil voor kinderen die zijn ontvoerd door de Palestijnse terreurgroep. “Als die kinderen zichzelf kunnen bevrijden en naar huis kunnen terugkeren, zou er geen probleem zijn”, reageert de Latijnse Patriarch van Jeruzalem vanochtend tijdens een persconferentie. Lees verder onder de reclame>

Uitweg

Om een ​​uitweg uit de huidige situatie te vinden, is het noodzakelijk dat de gegijzelden zo snel mogelijk terugkeren, zegt Pizzaballa. Er is een gebaar nodig dat ertoe kan leiden dat de ontwikkeling van de gebeurtenissen in de richting van steeds meer geweld wordt heroverwogen. “Anders is het heel moeilijk om aan het over-en-weer geweld te stoppen”, aldus de Patriarch van Jeruzalem, verwijzend naar het verwachte grondoffensief van Israël in de Gazastrook.

Kardinaal Pierbattista Pizzaballa –  Beeld: EMB

 

Hamas

De afgelopen dagen had Paus Franciscus ook opgeroepen tot de vrijlating van de gijzelaars. De Kardinaal-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Pietro Parolin, bood het Vaticaan aan als bemiddelaar in de zaak. De Heilige Stoel wilde proberen ervoor te zorgen dat in ieder geval een deel van de ontvoerden zou kunnen terugkeren, zegt Pizzaballa. Hij voegt er echter aan toe dat het moeilijk is om met Hamas te praten.

Op de persconferentie maakte de Patriarch van de gelegenheid gebruik om afstand te nemen van de verklaringen van sommige Christelijke Kerken, inclusief die van hemzelve , over de aanvallen van Hamas op Israël. “Ik ben ook geïrriteerd. Uit respect voor de andere Kerken wil ik hier niets aan toevoegen”, aldus de Kardinaal, maar hij voegde er vervolgens aan toe: “Voor alle duidelijkheid: Hamas heeft barbaarse daden begaan in Israël.”

Het Latijns-Katholieke Patriarchaat van Jeruzalem publiceerde, samen met andere Christelijke Kerken, afzonderlijke verklaringen over de gebeurtenissen op 7 en 13 oktober. Israël uitte zijn irritatie hierover en bekritiseerde beide verklaringen omdat daarin geen duidelijke veroordelingen van de Hamas-aanvaller stonden.