Kardinaal Ruini: Scalfaro vroeg de kerk om hulp om regering Belusconi omver te werpen

Leestijd: 2 minuten

Maandag 17 juni 2024 ~06:13 uur ~ Bron: Redactie Kerk/CdS ~ Beeld: Giuseppe Ruggirello

 -Rome-In een interview dat gisteren werd gepubliceerd in de Italiaanse krant “Corriere della Sera”, verzekert kardinaal Camillo Ruini dat de toenmalige president van de Republiek Italië, Oscar Luigi Scalfaro, hem en kardinaal-staatssecretaris Angelo Sodano in 1994 heeft gevraagd te helpen bij het ten val brengen van wijlen president Silvio Berlusconi, omdat hij een gevaar vormde voor de Italiaanse natie en de EU. Het staatshoofd deed dit verzoek tijdens een lunch in het presidentieel paleis.

Destijds had bouwmagnaat- en mediaman Berlusconi voor het eerst na het verval van de Christen-Democratische Partij de verkiezingen gewonnen en was hij regeringsleider geworden. Tot dan toe waren de christen-democraten de politieke bondgenoot van de Rooms-katholieke kerk geweest. Volgens Ruini hebben drie geestelijken unaniem het verzoek van de president voor een dergelijke ‘manoeuvre’ tegen Berlusconi afgewezen. Zijn antwoord was ‘ijzige stilte’.

Innige samenwerking

Bij de herdenking van Berlusconi, die op 12 juni 2023 stierf, zegt Ruini in het interview: “Hij had zijn sterke en zwakke punten, zoals alle politici. Maar hij maakte zich geen zorgen over het belemmeren van de rechtsgang. “De gevaren voor de Republiek waren andere.” Volgens Ruini heeft hij vanaf het begin de poging van de christen-democraten, die verloren van Berlusconi, om de winnaar publiekelijk aan te vallen, afgewezen als een bedreiging voor de democratie. Na zijn verkiezing tot regeringsleider begon Berlusconi een innige samenwerking met de Rooms-katholieke kerk, vooral op het gebied van bio-ethiek. Dit vertaalde zich ook in wetgeving waarin de kerk zich uitstekend kon vinden.

Van 1986 tot 2008 bepaalde Ruini ruim dertig jaar lang de politieke lijn van de Rooms-katholieke kerk in Italië, eerst als secretaris en daarna als voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie.