Kardinaal wil grotere rol voor vrouw in Priesteropleiding

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad- (KNA) Kardinaal Marc Ouellet, Prefect van de Bisschoppencongregatie in het Vaticaan (foto), spreekt zich uit voor een meer taken van vrouwen in de Seminaries.

Er zijn legio mogelijkheden, vrouwen in het proces op te nemen, zei hij tegen het Vaticaan-tijdschrift Donne Chiesa Mondo (Vrouwen Kerk Wereld, Mei uitgave).

In theologische, filosofische, maar ook in spirituele vraagstukken kunnen zij wel degelijk deel uitmaken van het team van opleiders. “Wij hebben de mening van vrouwen nodig”, aldus de Kardinaal.

Een samenwerking op ooghoogte is voor de Priesterkandidaten een waardevolle voorbereiding op hun toekomstige taak. Zonder een dergelijke samenwerking ziet hij het gevaar, dat de Priesters hun betrekking tot vrouwen “in een klerikale vorm (be)leven” – hen dus als ondergeschikten beschouwen.

De huidige regels voor de opleiding moeten volgens Ouellet “doorontwikkeld” worden: “Wij bevinden ons nog steeds in een klerikaal concept”. De integratie van vrouwen loopt hopeloos achterop. Dit is in pastoraal opzicht problematisch. “De opmerkzaamheid voor mensen is van nature vrouwelijk”, aldus de uit Canada afkomstige geestelijke.

Veel Priesters en Seminaristen hebben een angstige relatie met vrouwen, volgens de kritische Kardinaal. “Vaak zien zij de vrouw als een gevaar. Het echte probleem zijn echter kerkmannen die geen evenwichtige relatie met vrouwen hebben. Dat moeten wij radicaal veranderen” aldus Ouellet.

Foto: Publiek domein