Kardinal Hollerich: Onze levensstijl eist slachtoffers in het Amazone-gebied

Leestijd: < 1 minuut

 

-Rome- (KNA) Met het oog op de ecologische en sociale vernietiging van het Amazone-gebied heeft de Luxemburgse Kardinaal Jean-Claude Hollerich een radicale ommekeer in de Europese levensstijl geëist. Lees verder onder de foto>

“Een doorgeslagen kapitalisme, welke de menselijke waardigheid met voeten treedt, blijft in stand en groeit door ons consumentisme”, zegt hij tijdens de Amazone-Synode in Rome. Als voorzitter van de commissie van EU-Bisschoppenconferenties neemt Hollerich momenteel deel aan de Synode.

De Synode met 280 Bisschoppen, experts en inheemse bewoners uit het Amazonegebied geven hem zelf weliswaar weinig nieuwe feitelijke informatie, zo Hollerich. Maar door het door Paus Franciscus verlangde wederzijdse luisteren verandert de kwaliteit van de kennis. Bekende feiten krijgen andere prioriteiten: “En dan wordt mij duidelijk: Mijn manier van leven heeft tot gevolg, dat daar in Amazonië mensen vermoord worden.”

Op de vraag naar consequenties voor de eigen levensstijl noemde Hollerich CO2-compensaties voor zijn eigen gebruik van vliegtuigen, behoedzame keuze bij het leasen van een nieuwe dienstwagen, maar ook kleine dingen, zoals het afzien van plastic flessen of de beslissing een andere koffiezetter te kopen.

Michael Heinz, directeur van de Latijns-Amerikaanse hulporganisatie Adveniat, en als Missionaris lange tijd werkzaam op het continent, bevestigt de ervaring uit persoonlijke gesprekken op de Synode. Als hem een Geestelijke vertelt, hoe hij meermaals met de dood bedreigd werd, dan verandert dat veel voor het eigen denken en werken.

Foto: Pixabay/Aartsbisdom Luxemburg-presseamt