Kathedraal van Málaga: na 240 jaar ‘pauze’ herstelwekzaamheden hervat

Leestijd: 2 minuten
Maandag 3 juli 2023 – 06:01 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Holger Schmidt.

-Malaga- Deze week wordt een begin gemaakt met de restauratiewerkzaamheden aan de Kathedraal van Málaga. Na 240 jaar van stilstand zal er dan eindelijk gewerkt worden aan het oorspronkelijk geplande dak, nadat de bouw destijds werd stopgezet en de tweede toren onafgewerkt bleef. Het nieuwe dak dat nu gebouwd gaat worden, is bedoeld om de Kathedraal te beschermen tegen weersinvloeden en daarmee verdere schade te voorkomen.

Moskee

Het restauratieproject zal 28 maanden duren en kost 17,5 miljoen euro. De Kathedraal van Málaga, officieel de ‘Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación’, is een opvallend bouwwerk in het historische centrum van het Spaanse Málaga. Het fundament voor deze indrukwekkende Kathedraal werd gelegd in 1528, op de plaats waar eerder de belangrijkste Moskee van de stad stond na de herovering van Málaga op de Moren in 1487.

‘La Manquita’

De bouw van de Kathedraal duurde meer dan twee eeuwen en werd uiteindelijk nooit volledig voltooid, vandaar dat de Kathedraal de bijnaam ‘La Manquita’, of ‘De Eenarmige Dame’ kreeg. Dit komt doordat slechts één van de twee geplande torens is gebouwd. Er waren plannen om een tweede toren te bouwen, maar door een reeks van financiële tegenslagen en andere prioriteiten is de tweede toren nooit gerealiseerd.

De reden dat er maar één toren is, is te wijten aan een combinatie van factoren. Ten eerste waren de kosten voor de bouw aanzienlijk. Daarnaast werden de fondsen die waren gereserveerd voor de voltooiing van de tweede toren meerdere malen omgeleid om te helpen bij andere projecten of in tijden van nood, zoals tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog waar het geld werd gebruikt om de koloniën te steunen.

Tweede toren?

Wat betreft de toekomstige werkzaamheden aan de Kathedraal, is het nog steeds onduidelijk of de tweede toren ooit zal worden gebouwd. Veel inwoners van Málaga en bezoekers zien de enkele toren als een kenmerkend onderdeel van de charme en identiteit van het Kerkgebouw.

Plannen om de Kathedraal te voltooien doken in het verleden regelmatig op, maar vanwege de hoge kosten, historische betekenis, en het gebrek aan een alomvattend akkoord, waren er tot op heden geen concrete plannen om de werkzaamheden te hervatten. De ‘Eenarmige Dame’ blijft voorlopig een icoon van Málaga, net zo geliefd om haar onvoltooide toestand als deze zou zijn geweest in haar voltooide vorm.