Katholiek en ‘Kaiser’ Franz Beckenbauer (78) overleden

Leestijd: 4 minuten

Dinsdag 9 januari 2024 09.00 uur ~ Bron: Redactie Varia/ARD/KNA ~Beeld: EMB/wiki

Beckenbauer leek als voetballer, trainer en bestuurder onverslaanbaar, maar Parkinson bleek sterker

-München- De Duitse voetballegende Franz Beckenbauer is dood. Beckenbauer die al enige tijd ziek was, overleed op 78-jarige leeftijd. Hij overleed, omringd door familieleden, in zijn slaap.

Beckenbauer was een grootheid op voetbalgebied, in Duitsland maar ook wereldwijd. Ook in Nederland is men hem nooit vergeten, sinds de nederlaag van Nederland tegen Duitsland in het WK van 1974. Beckenbauer speelde in het Duitse nationale team.

Het ging Beckenbauer voor de wind op financieel en sportief gebied. Privé lag dat wat lastiger, hij liet drie scheidingen achter zich. Vanwege zijn heersende aanwezigheid op het veld kreeg hij de bijnaam Der Kaiser. Mar in 2015 kwam hij in aanvaring met justitie, het was tevens het begin van een lange periode van depressie en de ziekte Parkinson.

Corruptiezaak

Justitie in Zwitserland opende in 2015 een onderzoek naar de financiële gang van zaken bij de toewijzing van het WK voetbal 2006. Beckenbauer werd net als drie andere Duitsers verdacht van fraude en witwassen en moest in 2017 een verklaring afleggen. Hij zou in 2005 een bedrag van circa 9,7 miljoen euro hebben overgemaakt aan Sheik Mohamed Bin Hammam, die destijds deel uitmaakte van het uitvoerend comité van de FIFA en levenslang geschorst is. Beckenbauer heeft altijd ontkend dat hij zich schuldig had gemaakt aan omkoping. In 2020 werd bekendgemaakt dat de zaak inmiddels verjaard was en dat Beckenbauer niet vervolgd zou worden.

Privé

Beckenbauer kreeg vier zonen en een dochter. In november 2004 scheidde hij van zijn tweede echtgenote. Zijn zoon Stephan speelde in 1992/1993 in de Bundesliga. Tijdens het WK 2006 trouwde Beckenbauer in Oostenrijk met zijn voormalig secretaresse, zijn derde echtgenote. Hij verloor op 1 augustus 2015 zoon Stephan aan de gevolgen van een hersentumor. Beckenbauer richtte de Franz Beckenbauersticht op ter ondersteuning van behoeftigen.

„Ik ben katholiek. Dat staat ook in mijn paspoort, ik ga ook door het leven als een christen. Daartoe behoort ook het dagelijks bidden en het kerkbezoek.“

Het is een duidelijk getuigenis van de voormalige misdienaar uit München-Giesing. Beckenbauer is serieus religieus, ook al is hij misschien niet vrij van zonden en gaf hij ooit nederig toe: “Ik ben van nature een vroom mens, maar ik was in het verleden een luilak als het ging om regelmatig naar de kerk gaan.” Op de vraag hoe hij het als katholiek kon verantwoorden twee maal te scheiden van zijn echtgenote, zei hij: “God houdt van alle kinderen”. Lees verder onder de afbeelding>

Ontmoeting met Paus Benedict XVI

De Kaiser en de Paus (Ratzinger) Beeld: EMB

Het was een andere beroemde Duitser die hem terug in de kerk bracht: Joseph Ratzinger, die in 2005 werd verkozen tot Paus Benedictus XVI. Deze Paus inspireerde hem om zich weer meer voor de kerk te interesseren, bekende Beckenbauer. Hij beschreef zijn ontmoeting met Benedictus in het Vaticaan in oktober 2005 als het “hoogtepunt van mijn leven”. Het hoofd van de kerk straalde een “ongelooflijke waardigheid en kalmte” uit en was ook geïnteresseerd in voetbal, tot verbazing van de ‘Kaiser’.

In het boek ‘Prominenten over de Paus’, uitgegeven in 2012 door voormalig pauselijk secretaris Georg Gänswein, beschreef de katholieke Beckenbauer hoe zijn ontmoeting met Benedictus XVI hem persoonlijk had veranderd. Hij gaat vaker naar de kerk en bidt ook elke dag het Onze Vader, waaruit hij kracht en energie put. Toen de Paus het jaar daarop onverwacht aftrad, gaf de wereldberoemde sporter toe: “Het is jammer voor de katholieke kerk. Voor mij was hij de beste Paus die ik ooit heb gekend. Ik heb veel respect voor hem.” Beckenbauer droeg tijdens zijn leven altijd een foto van de ontmoeting met de toenmalige Paus in het Vaticaan bij zich.

Paus Franciscus

Franz Beckenbauer heeft nooit veel gesproken over de huidige Paus. Jorge Mario Bergoglio (een voetbalfanaat) komt uit Argentinië, dat in 1990 in de WK-finale werd verslagen door de Duitsers onder leiding van de ‘keizer Franz’ – uitgerekend in Rome. Beide mannen dragen dezelfde voornaam afkomstig van de Heilige Franciscus.

Overigens nam Beckenbauer zijn eigen WK-priester mee naar Italië in 1990. Tot op de dag van vandaag wordt gezegd dat de triomf van Duitsland grotendeels te danken was aan kapucijner priester Matthias Doll, die toen werkte als pelgrimskapelaan in Würzburg. “Hier komt de priester die ons hielp wereldkampioen te worden”, zei Beckenbauer altijd als de twee elkaar ontmoetten. “Ik heb veel waardering voor zijn persoonlijkheid”, zegt de monnik vandaag de dag nog steeds enthousiast. De voetballegende was ervan overtuigd dat hij goed moest doen en dit in de praktijk moest brengen: “Als iemand zijn karakter niet traint en toepast, helpt alle vroomheid ook niet.”

Beckenbauer zal een katholieke uitvaart krijgen, maar gezien zijn immense populariteit in Duitsland en daarbuiten, zal iedere kerk in Duitsland te klein zijn. Voetbalcollega Rummenigge sprak maandag met de ere-president van FC. Bayern-München Uli Hoeneß, de beide heren willen meehelpen in de uitvaartplechtigheid. Hun idee is om de grootste uitvaart welke Duitsland ooit heeft gekend te organiseren en wel in het stadion van FC-Bayern. Met 75.000 zitplaatsen zou dit een enorme happening worden. Onmogelijk is dat niet, want in 2009, na de zelfdoding van voetballer Robert Enke, kwamen meer dan 45.000 mensen afscheid nemen in de AWD-Arena in Hanover. Maar het zijn de nabestaanden die in deze het laatste woord hebben.

Waar Beckenbauer zijn teraardebestelling krijgt is nog onduidelijk. Franz Beckenbauer’s eerste vrouw Brigitte ligt op Münchens kerkhof Perlacher Forst, zij overleed op 76-jarige leeftijd.

UPDATE 9 januari 2024 15:00 uur>

Volgens het Duitse persagentschap Springer zou de familie van Beckenbauer hebben besloten dat de uitvaart in besloten en kleine kring zal zijn. Beckenbaur zou dan na de uitvaartmis worden begraven op de begraafplaats Perlacher Forst naast zijn in 2015 overleden zoon.