Katholiek in de politiek

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 17 november 2023 -11:22 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: KRO-NCRV

 -Hilversum/’s Gravenhage- De verkiezingen voor de Tweede kamer der Staten Generaal zijn in aantocht. Het zullen spannende verkiezingen worden, hele spannende.

Opmerkelijk: de 4 grootste kanshebbers zijn Katholiek van huis uit.  Pieter Omtzigt, Frans Timmermans en Caroline van der Plas. Geert Wilders is Rooms-Katholiek opgevoed, maar hij liet zich uitschrijven uit de Kerkelijke registers toen hij meerderjarig werd en is nu een agnost.

Bij de verkiezingen heeft het Katholieke geloof een onverwachte rol van betekenis. Hoe speelt het geloof een rol in het politieke denken van Pieter Omtzigt, Frans Timmermans en Caroline van der Plas?

KRO-NCRV‘s Kruispunt zocht de lijsttrekkers op om van hen te horen in hoeverre hun Katholieke geloof hun politiek denken bepaalt. Kan die gedeelde achtergrond nog van waarde zijn straks na de verkiezingen? In hoeverre speelt het geloof een rol in hun politieke denken? Is het electoraal verstandig om als politicus te benoemen dat je geïnspireerd wordt door je geloof? En kan die gedeelde achtergrond nog van waarde zijn straks na de verkiezingen?

Kruispunt: ‘Katholiek in de politiek’, zondag 19 november om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.