Katholiek & Protestant kunnen anno 2023 nog steeds niet door één deur

Leestijd: 3 minuten

Donderdag 7 december 2023 – 09:04 uur – Bron: Redactie Kerk/KB)-PCOB – Beeld: Publiek domein

-Utrecht- Ooit kende Nederland drie grote ouderenorganisaties. Organisaties die zich inzetten voor hun achterban op advies en juridisch gebied, gezellige samenkomsten- en uitjes organiseren. Dat zijn de KBO (Katholieke Bond van Ouderen); PCOB (Protestants Christelijke Bond van Ouderen) en de ANBO (Algemene Nederlandse Bond van Ouderen).

Alle drie hadden zij honderduizenden leden, maar hoewel het aantal ouderen rapide stijgt, is de attitude om lid te zijn van een ouderenorganisatie verdwenen. Werden mensen vroeger direct na hun pensioen op 65-jarige leeftijd al lid van een ouderenorganisatie, tegenwoordig voelen veel 60’ers en 70’ers zich daar nog veel te jong en vitaal voor. De 80 plussers haken ook af, veelal vanwege gebreken of om financiële redenen. Ook de afnemende trouw aan een ‘zuil’ verdwijnt als sneeuw voor de zon. Vandaag laat KBO-PCOB weten dat er een einde aan de samenwerking komt. Al was dat bij de afdeling Brabant anders, deze stapte al eerder uit de samenwerking. De samenwerking tussen KBO en PCOB zorgde ook voor strubbelingen bij de Protestanten, de rekkelijken zagen de krimp en stemden voor een samenwerking, de preciezen zegden hun lidmaatschap op, samen met Roomschen was echt een stap te ver.

Al die ontwikkelingen hebben er de laatste jaren voor gezorgd dat de ledenaantallen drastisch krompen. Zeven jaar geleden leidde het er zelfs toe dat de Katholieke KBO en de Protestantse PCOB uit nood fuseerden, iets dat 50 jaar geleden ondenkbaar was vanwege de te grote religieuze verschillen.

Onderlinge verschillen toch onoverbrugbaar

Maar wat blijkt, die verschillen zijn er nog steeds. Want zo laat het bestuur van KBO-PCOB vandaag weten: “In de afgelopen zeven jaar heeft KBO-PCOB als koepel goed werk verricht voor haar twee lid verenigingen. Het landelijk verenigingsbureau bracht een prachtig magazine uit, deed de belangenbehartiging en overkoepelende dienstverlening voor meer dan 200.000 leden. Ooit was het de droom om als één samenhangende seniorenvereniging met Christelijke identiteit de grootste in Nederland te zijn maar helaas bleken onderlinge verschillen toch onoverbrugbaar.”

 Eindmusical

Unie KBO en KBO-PCOB sluiten hun deuren vanaf het nieuwe jaar. De KBO bonden en PCOB gaan ieder hun eigen weg.  Kortom: voldoende redenen om het tijdperk KBO-PCOB waardig af te ronden op 18 december.

Samen met de leden van beide groeperingen wil men dit historische moment delen. Om dat te kunnen doen komt er een live uitzending van de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte musical op 18 december tussen 15.00 en 16.00 uur.

Marlijn Weerdenburg en René van Kooten, bekend van o.a. The Passion, zullen schitteren in deze bijzondere voorstelling. Leden kunnen de musical volgen vanuit huis via deze link: Waiting Room: KBO-PCOB de Eindmusical (lively.nl)

Tal van KBO-afdelingen in den lande houden er zelfs helemaal mee op per 1 januari aanstaande. Daarmee is de KBO geen landelijk dekkende organisatie meer. In sommige parochies gaan ex-KBO’ers op kleine schaal door. Gezellig samenzijn is voor Katholieken en Protestanten samen, blijkbaar nog altijd een brug te ver.