Katholieke Kerk relativeert populisten-succes bij EU-verkiezingen

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad- De voorzitter van de EU-Bisschoppencommissie COMECE, Aartsbisschop Jean-Claude Hollerich, is blij met de hoge opkomst bij de EU-verkiezingen van de afgelopen dagen en relativeert het succes van de rechtspopulisten. “Europa staat bij de kiezers meer in de belangstelling”, zei Hollerich maandag in Rome.

Mgr. J.C.M. Hollerich

De mensen hebben gemerkt, dat de EU belangrijk is in hun leven. Over de groei van de rechtspopulisten maakt hij zich zorgen, benadrukte echter ook, dat zonder het appèl van Paus Franciscus en de grote inzet van veel Parochies voor een betere migratiepolitiek , de uitslag “nog slechter” zou zijn uitgevallen.

De Katholieke Bisschoppen hebben “geen opportunistische boodschap, die lekker ligt”. Het Evangelie stelt de opname van armen, migranten en gemarginaliseerden centraal. “Ik kan geen ander Evangelie prediken dan het Evangelie van Jezus Christus”, zo de Luxemburgse Aartsbisschop.

Populisten hebben juist in die landen slechter gescoord, waar zij deelnemen aan de regering. “De mensen hebben door gekregen, dat woorden één ding zijn en de realiteit een heel andere”, aldus Hollerich.

In het Europaparlement is het de populistische partijen niet gelukt, de voor een blokkade noodzakelijke meerderheid te verwerven. Hollerich leidt dat terug, op beloften die in de verkiezingscampagnes zijn gedaan, zonder duidelijk te maken, hoe deze te realiseren.

De verschuiving in het politieke krachtenveld is mede ontstaan door de nieuwe communicatiemiddelen, zegt de Aartsbisschop. “Dat gooit alle oude democratische regels omver, wij moeten de democratie in Europa opnieuw uitvinden, dat zullen de oude gevestigde partijen wellicht moeilijk vinden, aldus de Aartsbisschop.

Als “zeer positief” ervaart Hollerich, dat de milieupartijen juist bij jongere kiezers zeer populair zijn. “Dat toont aan, dat alle partijen dit thema op moeten pakken, als zij de harten van de jongere generatie willen winnen”, zei hij.

Verder benadrukte Hollerich, dat de grote partijfamilies van de conservatieven en de sociaal-democraten in het EU-Parlement voortaan en derde groep moeten aantrekken, om een meerderheid te verkrijgen. “Dat wil zeggen: Men moet compromissen sluiten, en ik hoop, dat dat bruikbare compromissen voor de kiezers zullen zijn.” Onder andere noemde hij investeringen voor de toekomst en de sociale gerechtigheid.

Ten aanzien van mogelijke bondgenoten van de Katholieke Kerk in het nieuwe EU-Parlement uitte zich Hollerich afwachtend. Dit hangt af van de concrete daden van parlementsleden. Het is “niet altijd het partijprogramma, dat de doorslag geeft.” De Bisschoppen staan “open voor een dialoog met iedereen”, aldus de Aartsbisschop.

De Katholieke Kerk zelf verkeert in Europa “niet in de beste situatie”, aldus Hollerich en verwees naar het wegblijven van de jeugd. “Weliswaar is er een trend van een geestelijke vernieuwing”, maar voor een daadwerkelijk succes moet de Kerk de “spiritualiteit van de harten” met een “spiritualiteit van de hedendaagse samenleving” samen zie te brengen.

 

Bron: KNA Foto: Pixabay/wikimedia cc