Katholieke kerken Emmen zetten kachel uit: ‘Trek extra trui aan’

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 16 september 2022 – 02:12 – Bron: Redactie kerk/ZO34 – Beeld: MariaBode
  -Emmen- Bezoekers van de Rooms-Katholieke kerken in Emmen krijgen het advies zich komende herfst en winter extra warm aan te kleden als zij ter kerke gaan.

De Goede Herder Parochie met vier kerken in Emmen e.o laat de komende herfst en winter namelijk alle kachels uit. Dat zegt pastoor Peter Stiekema van de Goede Herder Parochie. Reden: de torenhoge gasprijzen.

In 2021 betaalde de parochie bijna 45.000 euro aan energiekosten voor alle kerkgebouwen. In juni meldde de inkoopcombinatie Energie voor Kerken dat er nog geen energie was ingekocht. “Als zij dat wel had gedaan was de energielast verdubbeld”, zegt Stiekema tegen de media. Die verdubbeling zou uitkomen op een bedrag van bijna negentigduizend euro.

“Dat is te veel geld”, vindt het parochiebestuur.  En dus zit er maar één ding op, de kachels uit. “Het is de enige keuze. Anders stort de parochie financieel de afgrond in.” Dat betekent dat de kerken in Emmen e.o deze winter niet verwarmd zijn. Het bestuur heeft bezoekers opgeroepen om extra warme kleding aan te trekken. Bijvoorbeeld een extra trui of een muts of een plaid meenemen. De pastoor denkt mensen wel aan die oproep voldoen. “Het is een heel vervelend besluit, maar wel één die mensen waarschijnlijk begrijpen.”

Hoelang de kerkgangers in de kou zitten is niet duidelijk. “In ieder geval aankomend stookseizoen.” Toch kan de pastoor voor de toekomst niets garanderen. “Hoelang de kachels uitblijven weten wij niet”, zegt Stiekema. Verder hoopt de pastoor vooral op een zachte herfst/winter. Zelf geeft de pastoor het goede voorbeeld. In de pastorie aan de Meerstraat in Emmen gaat de thermosstaat de komende maanden niet hoger dan 15 graden.

Koude kerken hoeven echter geen probleem te zijn. Tal van oude kerken en kathedralen in Nederland zijn niet van verwarming voorzien. De reden daarvoor moet gezocht worden in de monumentenstatus van kerken. Stoken zou tot te grote temperatuurverschillen kunnen lijden, hetgeen schade aan het interieur kan veroorzaken.