Keiharde cijfers kerkverlating tonen aan: Kerk moet op de schop !

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 28 juni 2024 ~12:36 uur ~ Bron: Redactie Kerk/DR/WDR ~ Beeld: Publiek domein

-Bonn- Kerkverlating bij de beide grote christelijke volkskerken is aan de orde van de dag. Schrikbarend waren de cijfers die de Duitse bisschoppen bekend maakten: meer dan 400.000 kerkverlatingen in de RK-kerk in 2023. De Duitse bisschoppen willen hun kerk veranderen, Rome werkt niet mee. De Duitse bisschop Bätzing zegt dat er nu geen andere keus meer is dan radicale koerswijziging…..dan maar zonder Rome.

De Limburgse bisschop en voorzitter van de katholieke Duitse bisschoppenconferentie, Georg Bätzing, noemde de nieuwe kerkstatistieken alarmerend. “De cijfers laten zien dat de kerk zich in een alomvattende crisis bevindt”, zei Bätzing gisteren. “De cijfers zijn een indicator van de realiteit.” Maar berusting, terugtrekking of angst zijn de verkeerde antwoorden, aldus Bätzing. Zelfs een kerk die kleiner wordt, heeft de taak ‘het goede nieuws van een liefdevolle, creatieve en bevrijdende God te verkondigen’.

Tot zover de diplomatieke en zalvende woorden van Bätzing. Maar ‘Off-the-record’ laten hij en tal van zijn collega’s al heel andere toon horen. De voorzitter van de bisschoppenconferentie roept dringend op tot kerkhervormingen, zodat mensen het vertrouwen kunnen herwinnen in het vermogen van de kerk om te veranderen. “Hervormingen alleen zullen de kerkcrisis niet oplossen, maar de crisis zal verergeren zonder hervormingen. En daarom zijn veranderingen noodzakelijk”, aldus Bätzing voor de katholieke popzender Domradio.

“Wij zijn het contact met de jongeren en gezinnen vrijwel volledig kwijt, zelfs op het doorgaans vrij behoudende platteland, laten deze groepen de kerk inmiddels links liggen”, aldus de bisschop, die in de dagelijkse praktijk steeds meer lege kerkbanken ziet. De meerderheid van de mensen in Duitsland behoort niet langer tot een christelijke kerk.

Wachten

Via de publieke omroep WDR liet de bisschop gisteren weten dat het nog niet te laat is voor veranderingen. “Maar als wij nog 5 jaar wachten dan hoeft het niet meer”, zegt Bätzing. De meerderheid van de Duitse bisschoppen wil de uitkomsten van de eigen Synode zo snel mogelijk in praktijk brengen. Belangrijke thema’s zijn de vrouw in ieder geval als volwaardig diaken en nog liever als priester; een volledige en echte homozegening en een vrijwillig celibaat.

De Duitse psychiater, auteur en adviseur van de laatste drie Pausen, Manfred Lütz, ooit een van de mede-oprichters van de beweging Saint’ Egidio, zegt dat de Duitse bisschoppen moed moeten tonen. “Was het niet deze Paus die tijdens de Amazonesynode opriep tot meer regionale accenten? Daarin zit toch een machtiging om accentverschillen aan te brengen ten opzichte van bijvoorbeeld behoudende Afrikaanse of Amerikaanse diocesen?”