Donderdag heeft de Senaat met 16 (12 Democraten en 4 Republikeinen) tegen 8 stemmen voor de wetswijziging gestemd en zo het veto van Gouverneur Chris Sununu buiten werking gezet. Daarmee is New Hampshire de 21e staat en de laatste aan de Oostkust van de VS, die executies verbiedt.
“De gemeenschap Sant’Egidio is zeer blij met de politieke moed van de politici in New Hampshire en viert met de stad Rome en haar inwoners dit geweldige besluit, door het Colosseum te Rome, dit weekeinde, op een aparte wijze in het licht te zetten “, zei de Katholieke organisatie vrijdag in Rome.
Deze ontwikkeling is “een belangrijk antwoord op de oproep van Paus Franciscus” aan het US-congres,
om de doodstraf af te schaffen, zoals het ook de Catechismus van de Katholieke Kerk eist.
De Bisschop van Manchester in New Hampshire, Peter A. Libasci, dankte de Senaat na de stemming, zo laat CNS-nieuws weten. “Als goede burgers mogen wij deze uitslag niet als overwinning zien, want dat zou het verdriet van de nabestaanden van slachtoffers devalueren”. “Een samenleving, die over de oorzaken voor een misdrijf als moord, durft te discussiëren, is “een edel volk, dat de Heiligheid van het menselijk leven hoog houdt”, zo de Bisschop.
De organisatie “Catholic Mobilizing Network” verwees naar de ‘sleutelrol’, die Katholieken voor de afschaffing van de doodstraf hebben gehad. Zo heeft Bisschop Libasci in een stellingname voor ondersteuning van de wetswijziging de doodstraf als “foutieve reactie op misdrijven” bestempeld, aldus voorzitter Krisanne Vaillancourt Murphy op 1010WINS-newsradio.
“De opheffing vandaag is een belangrijke stap voor de opbouw van een cultuur, die het respect voor het leven onvoorwaardelijk beschermd en een duidelijk bewijs is, dat de doodstraf bij de Amerikanen in ongenade gevallen is”, zo Murphy. “Vandaag bidden wij in het bijzonder voor alle slachtoffers van moorden en hun nabestaanden”. Ook eiste Libasci van de wetgever, meer middelen vrij te maken voor de hulp aan families van vermoordde personen.
Saint’Egidio onderstreepte, dat de ‘historische’ gemeenschappelijke beslissing van Republikeinen en
Democraten ook op basis van de “onvermoeibare inzet” van het democratische Senaatslid Renny Cushing tot stand kwam. De mede-oprichter van de beweging Murder Victim’s Families for Human Rights, wiens vader in 1988 bij een roofoverval vermoord werd, heeft steeds voor de opheffing van de doodstraf gepleit. Dit is “de enige werkzame weg, om de families van slachtoffers van hun leed te genezen en een rechtspraak, die gegrondvest is op wraak, achter ons te laten, waarbij bij het reeds gebeurde misdrijf dan nog een dood wordt toegevoegd, zonder het leven weer te kunnen teruggeven”, aldus Sant’Egidio.
Bron: KNA/1010wins Foto: Pixabay symboolfoto