Kerk Duitsland wil met Kerst van 3 naar 2 Koningen

Leestijd: 2 minuten
Maandag 12 oktober 08:17 (ADN/KNA)
-Ulm- In Duitsland is grote commotie ontstaan nadat bekend werd dat de Domkerk van Ulm een kunstwerk van de drie koningen niet langer in de kerk wil. Een woordvoerder van de kerk deelt mee dat de negroïde koning met grote lippen en grote gouden ringen niet meer past in de hedendaagse tijdgeest.

De Domkerk van Ulm, de grootste protestantse kerk van Duitsland, wil mee met haar tijd, zo laat de kerkenraad weten. In het kader van de actuele debatten rond Black Lives Matter wil de kerk daarom het zwarte beeld van een van de drie wijzen weghalen uit de kerststal. Dat deelde de Lutheraanse kerk deze week mee.

Volgens een woordvoerder van de kerk is dat ‘uit voorzorg’ om geen beschuldigingen van racisme te krijgen. Het oude beeld van de wijze uit Afrika, een van de drie koningen, is in de kerststal van Ulm karikaturaal voorzien van dikke lippen en gouden sieraden aan zijn enkels. Ook draagt hij een slavenring aan zijn been, wat beledigend en spottend is volgens de kerkenraad. Volgens de provoost passen dergelijke beledigende stereotypen niet meer in de tijd waarin wij nu leven.

God komt tot iedereen

Er is nog geen officiële beslissing genomen, al zegt de kerk dat het kunstwerk deze kerstperiode niet te zien zal zijn in Ulm. De kerk wil mee met de veranderingen in de samenleving, maar tegelijkertijd ook de geschiedenis niet ontkennen.

De discussie zorgt voor nogal wat ophef in Duitsland. De dom van Keulen heeft voorlopig beslist om de kerststal niet aan te passen. ,,Ik vind de kerststal juist een prachtig signaal”, zegt provoost Guido Assmann. ,,Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je afkomst is, het maakt niet uit of je jong of oud, arm of rijk bent. Het maakt niet uit wat de kleur van je huid is, of het nu gaat om een man of vrouw,  God komt tot iedereen.”

Cliché en discriminerende afbeeldingen van de Heilige drie koningen in kerststallen moeten volgens de Duitse Katholieke Bisschoppenconferentie (DBK) vervangen worden. Zinvol zijn beelden, „waarin gekleurde medemensen zichzelf kunnen herkennen”, zegt de woordvoerder van de Duitse Bisschoppenconferentie Matthias Kopp,

Een bijna soortgelijke discussie speelde een aantal jaren geleden ook in de RK-kerk, nadat voormalig Paus Benedictus XVI opriep om de os, uit de stal te halen. In Jezus’ tijd kwamen er in-en-om Bethlehem, volgens hem, geen ossen voor. De aanwezigheid van een os zou een vinding van Tiroler kribbenbouwers zijn.