Kerk Lauradorp aan Eredienst onttrokken

Leestijd: 2 minuten

Van Kerk naar culturele en maatschappelijke activiteiten

Donderdag 15 juni 2023 – 10:41 uur – Bron: Redactie Kerk/Parochie – Beeld: John Smeets

-Lauradorp- De parochiekerk van de HH. Theresia en Don Bosco in het Limburgse  Landgraaf-Lauradorp is officieel aan de Eredienst onttrokken. De Kerk werd al langere tijd niet meer voor liturgievieringen gebruikt.

De Kerk is gesticht door het op 29 januari 1930 opgerichte Kerkbestuur van de Auxiliaire Kerk van de H. Theresia van het Kind Jezus te Ubach over Worms. Met de bouw werd begonnen in augustus 1933 en al op 15 oktober van dat jaar kon de eerste steen worden gelegd. De marmeren steen draagt de volgende tekst: Die 15 Octobris McMxxxiii Lap Prim Pos J.G. van Ormelingen, DEC J. van Den Bosch SS. REC (Op 15 oktober 1933 hebben Deken J.G. van Ormelingen en Rector J. van den Bosch SS de eerste steen gelegd). De initialen van Deken van Ormelingen worden foutief vermeld: niet J.G. maar W.(illem) J.(oseph).

Op 22 juli 1934 werd de Kerk ingewijd door Mgr. dr. Guillaume Lemmens, Bisschop van Roermond. Architect Ir. Jan Beersma was bouwkundige in dienst van de onderneming die Lauradorp heeft laten bouwen. Aannemer was de fa. Tummers, Sittard.

De parochie maakt al geruime tijd deel uit van het samenwerkingsverband van vijf parochies in de Landgraafse kern Ubach over Worms, waardoor de pastorale zorg voor de parochianen gewaarborgd is.

De Priesterraad van het Bisdom had drie jaar geleden al ingestemd met onttrekking van deze Kerk aan de Eredienst, maar de uitvoering daarvan was uitgesteld in verband met het zoeken van een passende herbestemming. Deze is nu gevonden. Het Kerkgebouw is verkocht aan een ondernemer die het gebouw gaat gebruiken voor culturele en maatschappelijke activiteiten.