Kerkasiel: Proces tegen Abdis stopgezet

Leestijd: 2 minuten
Zondag 05 maart 2023 – 06:45 uur – Bron: ADN/KNA – Beeld: Abdij
  -Bamberg- De rechtbank in het Duitse Bamberg hield deze week een doorslaggevende hoorzitting tegen de Benedictijnse Abdis Mechthild Thürmer in aanwezigheid van een grote publieke menigte. Alle betrokkenen partijen in de rechtszaak besloten uiteindelijk de juridische strijd te staken. Lees verder onder de reclame>


Advocaat Franz Bethäuser had gehoopt op een andere uitkomst in het Kerkasielproces tegen zijn cliënte, zegt hij na de hoorzitting. Na de baanbrekende uitspraak van het Beierse Hooggerechtshof (BayOLG) een jaar geleden verwachtte hij een snelle vrijspraak voor de Abdis van de Abdij ‘Maria Frieden’ in Kirchschletten in Boven-Franken. Uiteindelijk kwamen de Officier van justitie en de verdediging overeen de zaak te seponeren wegens ‘lichte schuld’ en ‘gebrek aan openbaar belang bij vervolging’. De deelstaat Beieren draagt nu de kosten van het slepende proces.

Verkrachting en marteling

Abdis Mechthild Thürmer verleende in 2018, 2019 en 2020 asiel aan vrouwelijke vluchtelingen die na afwijzing eigenlijk het land hadden moeten verlaten. “Het is meer dan diep triest wat deze vrouwen hebben meegemaakt”, zei zij voor de rechter van de rechtbank in Bamberg. De vrouwen hebben tijdens hun reis verkrachting en marteling doorstaan. Daarom wilde zij de vrouwen de kans geven om te herstellen van het immense leed en de ontberingen die zij hadden doorgemaakt. Dat had hen wellicht de kracht kunnen geven om te blijven vechten voor een verblijf in Duitsland, aldus de Benedictijner Abdis.

Juridisch advies

In alle drie asielzaken kreeg zij juridisch advies en hield zij zich aan de afspraken met het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (BAMF). In eerdere vergelijkbare zaken had de rechtbank deze procedure niet strafbaar bevonden – en de religieuze vrijgesproken.

In het geval van een vrouw uit Nigeria, die de Abdis begin 2020 opgenomen had, bleek een eerder door de Protestantse kerk opgesteld feitendossier, op dat moment al enkele dagen daarvoor, door de Duitse IND te zijn afgewezen. Moeder Mechthild Thürmer wist naar eigen zeggen niet dat dit dossier al definitief was afgewezen en dat zij de wanhopige vrouw daarom niet binnen het Kerkelijkasiel had mogen opnemen.

Schikkingsvoorstel

Als de procedure zou zijn doorgezet, zou er een uitgebreid getuigenverhoor met getuigenverklaringen zijn geweest om deze zaak op te helderen. Bethäuser (advocaat) en Thürmer (OvJ) gingen daarom akkoord met het schikkingsvoorstel dat de rechtbank al in de zomer van 2022 had aangeboden en die zij in eerste instantie afwezen. “Een vrijspraak is een vrijspraak en een schikking is een schikking”, lichtte Bethäuser destijds de beslissing toe. Onder de huidige omstandigheden werd echter besloten om het aanbod van de rechtbank toch te aanvaarden.

Hiermee komt een einde aan het laatste ‘hoofdstuk’ van ‘de Abdis en het Kerkasiel’, die Franz Bethäuser als advocaat begeleidde. De zaak is geseponeerd.