Kerkdienst duurt al 3 weken om uitzetting te voorkomen

Leestijd: < 1 minuut  De Bethelkerk in Den Haag houdt sinds eind oktober een doorlopende kerkdienst tegen de uitzetting van een uitgeprocedeerd Armeens gezin.

De overheid mag geen kerkdienst onderbreken om mensen mee te nemen. Daarom dat er al drie weken dag en nacht predikanten aan het woord zijn, zo meldt de NOS.

Hoelang de actie kan voortgezet worden, is onduidelijk. ‘Het is een tijdelijk middel om een probleem onder de aandacht te brengen’, zegt Theo Hettema van de kerk. ‘Maar voorlopig kunnen we nog even door.’

De kerk vindt dat het geen valse hoop geeft. ‘Het gezin weet heel goed hoe de situatie is’, legt Hettema uit. ‘Kerkasiel is nooit oneindig.’

De Armeense familie Tamrazyan moet na negen jaar Nederland verlaten. En volgens de bevoegde staatssecretaris Mark Harbers is het uitgesloten dat ze toch mag blijven.

Eind september plaatste de 21-jarige Hayarpi Tamrazyan, die politiek actief is voor de ChristenUnie, een video op Twitter waarin ze partijleden oproep om te helpen. ‘Na een asielprocedure van zes jaar dreig ik samen met mijn broertje en zusje te worden uitgezet naar Armenië. Jullie hebben de macht.’ Een week later vluchtte ze met haar familie de kerk in. kerkasiel is niet nieuw. De Groningse vluchtelingenorganisatie Inlia verleende volgens het NRC meer dan vijftig keer kerkasiel aan uitgeprocedeerde vluchtelingen, vooral in de jaren 90. Ook buiten de diensten, als het verbod niet geldt, zijn invallen overigens ongebruikelijk.

 kerkasiel is niet nieuw. De Groningse vluchtelingenorganisatie Inlia verleende volgens het NRC meer dan vijftig keer kerkasiel aan uitgeprocedeerde vluchtelingen, vooral in de jaren 90. Ook buiten de diensten, als het verbod niet geldt, zijn invallen overigens ongebruikelijk.