Kerken Italië willen vieringen hervatten

Leestijd: < 1 minuut -Rome- (KNA) De Bisdommen in Italië plannen een stapsgewijze terugkeer naar het Kerkelijk leven vanaf 4 mei.

Om dat te bereiken zijn onderhandelingen gaande met het ministerie van Binnenlandse Zaken, komend weekeinde moet een voorstel daarvoor ter tafel liggen, meldt de Italiaanse krant ‘Avvenire’ onder verwijzing naar de Italiaanse Bisschoppenconferentie.

Omdat de noodtoestand begin mei nog niet ten einde zal zijn, verzoekt men om toestemming om Kerkelijke vieringen te mogen houden. Dat verwachten vele gelovigen. Uiteraard zal men streng blijven inzake veiligheid; het zou „onverantwoord zijn om daar een loopje mee te nemen“, zei de woordvoerder van de Bisschoppenconferentie, Ivan Maffeis.

In de eerste plaats moeten nabestaanden in de gelegenheid gesteld worden om afscheid van overledenen bij een uitvaart te kunnen nemen, zei Maffeis. Hierbij kan gedacht worden aan deelname door alleen naaste familie. Velen lijden onder het feit, dat zij de dood van een naaste en de begrafenis zonder viering, als een ‘ontvoering’ beleven. De Kerk moet het immense verdriet van deze personen „niet alleen uit Christelijke perspectief, maar ook uit humane overwegingen“ bezien, zei Maffeis, die zelf Priester is.

Voorts wil men zo snel mogelijk terugkeren naar Kerkelijke vieringen met een beperkt aantal deelnemers. Daarbij kunnen dan vrijwilligers de opvolging van veiligheids-voorschriften controleren. Tot de maatregelen om de uitbreiding van het Coronavirus tegen te gaan, zijn in Italië, net als in veel andere landen, Kerkdiensten met publiek verboden. Kerken en andere religieuze instituten mogen voor een persoonlijk gebed bezocht worden, wanneer deze zich in de nabijheid van de eigen woning bevinden en de bezoekers anderhalve meter afstand houden van elkander.