Kerken willen met Wilders om tafel

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 24 november 2023 -10:52 uur – Bron: Redactie Audio & Kerk/RvK – Beeld: Kees Wennekendonk

 -Amersfoort- Diverse religieuze organisaties, waaronder de Raad van Kerken in Nederland en het Contactorgaan Moslims en Overheid, willen met de, wellicht aankomend Premier Geert Wilders, in gesprek over zijn belofte om er “te zijn voor elke Nederlander”. Dit laten zij weten in een brief gericht aan de PVV-voorman, naar aanleiding van zijn winst, afgelopen woensdag, bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten Generaal. Lees verder onder de reclame>

 

De samenwerkingsverbanden van Kerken en Moskeeën schrijven dat er veel is gezegd en voorgevallen ten tijde van zijn functioneren als oppositieleider. “Mensen en groepen in de samenleving hebben dat verschillend ervaren, van gesteund en gezien tot gekrenkt, niet gezien, niet gehoord, geïsoleerd en soms als vernederd.”

Angsten

De briefschrijvers vinden het van groot maatschappelijk belang dat angsten worden weggenomen en zijn verheugd dat Wilders heeft gezegd dat, als hij Premier zou worden, hij een Premier voor alle Nederlanders wil zijn. “U spreekt van hoop voor Nederland”, aldus de brief. “Wij spreken samen – met u – de agenda van hoop uit. De hoop dat niemand in Nederland zich ongewenst hoeft te voelen vanwege zijn religie, kleur of sekse.”

Afgevaardigden van diverse religieuze organisaties gaan dan ook graag in gesprek met Wilders en wel zo snel mogelijk, om “invulling en gestalte te geven aan Uw belofte om er te zijn voor elke Nederlander, ongeacht geloof, sekse of kleur”. Ook Rabbijn Awraham Soetendorp, oprichter van Respect Foundation, Imam Shamier Madhar, Pastoor Ad van der Helm van de Stichting Prinsjesdagviering en Bikram Lalbahadoersing, voorzitter van In Vrijheid Verbonden, hebben de brief ondertekend.