Kerkgangers in opstand om beleid Kardinaal Eijk: ‘Doodsteek voor de kerken’

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 20 februari 2023 – 07:50 uur – Bron: Redactie Kerk/OmroepGLD – Beeld: Publiek domein
 -Joppe- Een petitie starten tegen een besluit van het Bisdom Utrecht. Dat doe je als geloofsgemeenschap niet zomaar, maar in grote delen van de Achterhoek en ook Overijssel kan men niet langer anders.

Woco

Het afschaffen van zondagse woco (woord & communievieringen) is er al maanden het gesprek van de dag. Parochianen vrezen dat een verdere leegloop in dorpskerken onvermijdelijk is. “Het zou een stuk van mijn leven wegnemen”, vertelt kerkbezoekster Mariet van Koppen-Koekkoek tegen Omroep GLD.

Meer waarde

Onder het Aartsbisdom Utrecht vallen onder meer de Rooms-Katholieke parochies van Gelderland en Overijssel. Die parochies kun je vervolgens weer onderverdelen in locaties ( geloofsgemeenschapen). Zo heeft de Parochie HH. Twaalf Apostelen in Zutphen bijvoorbeeld 14 locaties die nu nog met vrijwilligers en zogeheten lekenvoorgangers woord- en communievieringen in hun eigen Kerk mogen verzorgen. Kardinaal Eijk wil daar binnen 5 jaar van af. Hij wil zodoende de Eucharistieviering weer meer waarde geven.

Weinig hoop

Hoewel de petitie veelvuldig is gedeeld en verstuurd naar het Bisdom, is er weinig hoop op verandering. “Als er eenmaal iets is besloten, dan is de ervaring dat daar niet meer van afgeweken wordt”, zegt Germaine Wijnands-van der Lande, zij is voorzitster van de pastoraatgroep in de Kerk in Joppe en merkt dat het besluit van Kardinaal Eijk veel stof doet opwaaien.

Zie ook onderstaande video>