Keulen gaat gebedsoproep in 35 moskeeën testen

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 17 oktober 2021 07:02 – Bron: Redactie kerk/ADN – Beeld: PB
  -Keulen- Moskeeën in Keulen die dat wensen, mogen vanaf deze maand één keer per week een oproep tot het gebed van vijf minuten uitzenden. De burgemeester van Keulen wil hiermee de nadruk leggen op de religieuze verscheidenheid, maar het initiatief krijgt ook veel kritische reacties.

De burgemeester van Keulen (Duitsland) heeft het startsein gegeven voor een tweejarig proefproject dat Islamitische gebedshuizen onder bepaalde voorwaarden toestaat om op vrijdag een oproep tot gebed te doen.

De Muezzins van de 35 moskeeën in de stad kunnen elke vrijdag tussen 12 en 15 uur oproepen tot het gebed. Er moet wel eerst een vergunning worden aangevraagd, de oproep mag niet langer dan vijf minuten duren en het maximumvolume wordt vastgesteld naar gelang de locatie van de gebedshuizen. Bovendien zullen de buren van de betrokken moskeeën vooraf op de hoogte worden gebracht en zal er een contactpersoon worden aangewezen voor de behandeling van eventuele klachten.

De beslissing van het stadhuis werd in de Duitse media met gemengde gevoelens onthaald, het dagblad Das Bild is van mening dat de stad “gematigde moslims geen dienst bewijst […] het versterkt alleen de islamisten”. “De verenigingen en organisaties die de oproep tot gebed in Duitsland willen, zijn niet begaan met godsdienstvrijheid, maar met de zichtbaarheid en de dominantie van de islamistische ideologie,” aldus de krant. Het dagblad Merkur ziet een “valse tolerantie voor intolerantie” en meent dat het besluit “waarschijnlijk in de smaak zal vallen bij de Turkse leider Erdogan, die minaretten ooit ’onze bajonetten’ heeft genoemd”.

Andere media maakten geen bezwaar en vergeleken de gebedsoproep met kerkklokken, net zoals de burgemeester van de stad dat ook doet. “Ook moslims hebben recht op vrijheid van godsdienst”, kopte het liberale dagblad Tagesspiegel.