Kiev: Kathedraal wordt symbool van verzet

Leestijd: 2 minuten
zondag 20 februari 2022 15:44 – Bron: ADN/VN/NOS – Beeld: PB
  -Kiev- Het ruikt naar wierook, de priesters zingen liturgieën en vanmorgen verdringen de inwoners van Kiev zich rond het altaar van de eerbiedwaardige Sint-Michaelkathedraal, de hoofdkerk van de Oekraïens-Orthodoxe kerk. Vele honderden zijn gekomen om kaarsjes op te steken en te bidden voor de vrede. De kathedraal is 24 op 7 open.
Een kerkbezoeker : “Nu bid ik tot God, maar als de Russen komen, dan zal ik vechten”

Klaar om te vechten

Veel mensen in Kiev zijn klaar om te vechten en vooral boos. Hoewel er volgens het Oekraïense ministerie van Defensie op deze zonnige zondag 35 aanvallen door Poetins handlangers in het oosten van het land op burgers en Oekraïense troepen zijn gemeld, zijn de meeste kerkbezoekers toch nog opmerkelijk ontspannen en kalm. Hopend op een goede afloop, wellicht tegen beter weten in.

Waarom doet Poetin dit?

Een studente zegt dat de Oekraïners weten “dat er iets ergs gaat gebeuren. Maar wij willen er niet in geloven. Waarom doet Poetin dit? Wat wil hij van ons?” De ouders van de studente zijn voor hun eigen veiligheid naar familie in het Westen gegaan, zelf wil zij blijven. “ik had mee gekund, maar ik wil blijven, desnoods gewonden verzorgen als het tot een conflict komt”

EHBO-post

Voor Oekraïners is de Sint-Michaelkathedraal synoniem met verzet tegen onrecht, moord en vervolging. Hier sloegen mensen op de vlucht toen in februari 2014 de ‘Berkut special task force’ van de toenmalige dictator Viktor Janoekovitsj (71) op demonstranten op het Maidanplein vuurde. 80 mensen stierven en tientallen raakten gewond. In die tijd deed de Sint-Michaelkathedraal dienst als EHBO-post. De artsen aldaar verleenden eerste hulp aan de zwaargewonden. Het oorlogsscenario zou binnenkort weer realiteit kunnen worden. De lokale autoriteiten maakten vanochtend bekend dat er inmiddels 5000 schuilkelders en bunkers beschikbaar zijn voor de burgerbevolking, mocht het tot een inval komen.

Biden

Alarmerend zijn ook de woorden van de Amerikaanse president Joe Biden: “Wij geloven dat zij de Oekraïense hoofdstad Kiev als eerste doelwit voor ogen hebben – een stad van 2,8 miljoen onschuldige mensen.” Het oostelijk front ligt 600 kilometer van de stad Kiev vandaan, dat lijkt ver, maar voor de zwaar bewapende en goed geoutilleerde Russische troepen een ‘peulenschil’

Paus

Paus Franciscus heeft óók vandaag weer opgeroepen de vrede te bewaren en met elkaar om tafel te gaan. Ook riep de Paus iedereen op, wereldwijd,  om te bidden voor de vrede in de Oekraïne.

Onder meer de NAVO, de VS en het Verenigd Koninkrijk zeggen dat Rusland zich voorbereidt op een grootscheepse Russische aanval op Oekraïne. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei gisteravond dat alles erop wijst dat zo’n offensief ophanden is. Volgens de Britse premier Johnson zijn er aanwijzingen dat Moskou zich klaarmaakt voor “de grootste oorlog in Europa sinds 1945”.