Kinderen in Israëlische gevangenissen onmenselijk behandeld

Leestijd: < 1 minuut

Maandag 2 november 2020 18.32 (ADN/Foto EMB)

-Geneve/Tel Aviv- Palestijnse kinderen die opgesloten zitten in Israëlische gevangenissen zijn slachtoffer van onmenselijke behandelingen. Zij brengen weken in eenzame opsluiting door, en worden geslagen, vernederd en verhoord zonder dat er een advocaat bij is.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Save the Children. Save the Children sprak voor het onderzoek met meer dan 470 kinderen uit de Westelijke Jordaanoever die de afgelopen tien jaar in een gevangenis hebben gezeten.

Veel kinderen gaven aan dat zij op een gewelddadige manier waren gearresteerd, meestal ‘s nachts. Ook zou er sprake zijn van lichamelijke en emotionele mishandeling, gedwongen verklaringen en een weigering van essentiële diensten zoals onderwijs – stuk voor stuk schendingen van kinderrechten zoals die zijn verankerd in het internationaal recht.

Meer dan de helft van de kinderen met wie Save the Children heeft gesproken gaf aan dat het hun familie was verboden hen in de gevangenis te bezoeken. In sommige gevallen werd de kinderen zelfs verteld dat hun familie hen had achtergelaten. De meeste kinderen gaven aan dat hun ervaringen in de Israëlische gevangenissen hen voorgoed hebben veranderd. Ze worstelen regelmatig met slapeloosheid, nachtmerries, eetstoornissen, gedragsveranderingen, boosheid of depressieve gevoelens.