Klooster Neuzelle krijgt 2,4 miljoen voor tuinrenovatie

Leestijd: 2 minuten
Overweldigende pracht en praal in de Kloosterkerk
-Potsdam- (KNA) Het Klooster in het Duitse Neuzelle ontvangt 2,4 miljoen euro van de deelstaat Brandenburg voor de renovatie van zijn barokke tuinen. Met de investering wordt de aanleg aanzienlijk opgewaardeerd en neemt de aantrekkelijkheid voor de mensen in Neuzelle, de regio en de bezoekers toe, zoals het ministerie van plattelandsontwikkeling maandag in Potsdam verklaarde. Het Klooster ontvangt jaarlijks meer dan 120.000 bezoekers. Volgens het ministerie zou dit aantal moeten toenemen tot 300.000 per jaar.

Das südlich von Frankfurt an der Oder gelegene Neuzelle ist eine der wenigen vollständig erhaltenen mittelalterlichen Klosteranlagen in Europa. Sie gilt als nördlichstes Beispiel des süddeutschen und böhmischen Barocks in Europa. In den Erhalt der weitläufigen Anlage investierte das Land Brandenburg mit Hilfe von EU, Bund und Stiftungen nach dem Ende der DDR über 50 Millionen Euro. Seit 2018 leben nach 200 Jahren wieder Zisterziensermönche auf dem Klostergelände, das von der Stiftung Stift Neuzelle verwaltet wird. Lees verder onder de foto>

Een deel der prachtige baroktuinen van het Klooster

Neuzelle, gelegen ten zuiden van Frankfurt aan de Oder (voormalige DDR), is een van de weinige volledig bewaarde middeleeuwse Kloosters in Europa. Het wordt beschouwd als het meest noordelijke voorbeeld van Zuid-Duitse en Boheemse barok in Europa. Met de hulp van de EU, de federale overheid en stichtingen investeerde de deelstaat Brandenburg meer dan 50 miljoen euro in het behoud van het uitgebreide complex na het ineenstorten van de DDR.

Sinds 2018, na 200 jaar, wonen en werken er weer Cisterciënzer Monniken op het Kloosterterrein, dat wordt beheerd door de Stichting Klooster Neuzelle.

Foto: Klooster/Pixabay