Klooster Soeterbeeck gaat niet in de verkoop

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 27 juni 2023 – 06:01 uur – Bron: Redactie Kerk/RU – Beeld: Publiek domein.

 -Nijmegen- Twee belangstellenden hebben serieuze interesse getoond in de aankoop van Klooster Soeterbeeck in Ravenstein, dat eigendom is van de Radboud Universiteit. Maar voor de universiteit is verkoop of verhuur op dit moment niet aan de orde. Dat bevestigt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen in de eigen krant.

 

“De ene partij wilde Soeterbeeck graag kopen, de andere wilde het Klooster graag huren van de universiteit”, zegt Gerritsen. Tot een concreet bod van de projectontwikkelaars is het echter niet gekomen. “Soeterbeeck staat niet te koop”, aldus Gerritsen.

Niet kostendekkend

Klooster Soeterbeeck, dat in 1997 door de Zusters-Augustinessen aan de Radboud Universiteit werd geschonken, doet tegenwoordig dienst als vergader- en conferentiecentrum van de universiteit. Die organiseert er onder andere opleidingen, heidagen en andere bijeenkomsten.

De exploitatie van Soeterbeeck ligt in handen van de universiteit, net als het onderhoud en het beheer van het Klooster. Dat brengt behoorlijke kosten met zich mee, vertelt de universiteitswoordvoerder. “Ook de energiekosten voor dergelijke oudere gebouwen zijn relatief hoog.”

Bedrijfseconomisch is Soeterbeeck dan ook niet kostendekkend en de kans dat het dat op termijn wordt is niet heel groot, zegt Gerritsen. Exacte cijfers over kosten en exploitatie van Soeterbeeck kan de woordvoerder niet geven: “Wij publiceren geen aparte cijfers over de exploitatie van het klooster.”

Afspraken

Johan Oosterman, programmadirecteur van Radboud Erfgoed, vroeg zich onlangs hardop af: “Willen wij het behouden als plek van bezinning of niet?” Oosterman organiseerde een evenement om het Klooster in de schijnwerpers te zetten.

Gerritsen benadrukt daarop dat  Soeterbeeck voor de universiteit niet alleen van bedrijfseconomische, maar ook van cultuurhistorische waarde is: “Het pand is geschonken en kent een relatie met de ontstaansgeschiedenis van de (voormalig katholieke, red.) universiteit.”

De vraag is ook of de universiteit Soeterbeeck zomaar aan elke projectontwikkelaar zou kunnen verkopen, aangezien het Klooster destijds aan de universiteit werd geschonken. “Daar zijn inderdaad afspraken over gemaakt,” zegt Gerritsen. “Als de universiteit afstand zou doen van Soeterbeeck, dan zal ze zich maximaal inspannen om een bestemming te realiseren die past bij de aard van het complex.”

Wel komt er een ontsluiting voor een gedeelte van de 300 nieuwe woningen die langs Soeterbeeck loopt. Daardoor zal het de komende jaren wellicht wel drukker worden rond het Klooster. Onder het station komt nog een tunnel voor fietsers en voetgangers, maar de vraag is of dat gevolgen zal hebben voor de rust in het voormalige Klooster.

Meer informatie over Klooster Soeterbeeck is te vinden op de site van het Brabants erfgoed, klik H I E R .