Kloosterbrouwerij heeft geen last van koolzuurgasschaarste

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 22 september 2022 – 06:33 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: Boschfoto
 -Andechs- In tegenstelling tot andere brouwerijen in Europa, hebben de Benedictijnen van het klooster Andechs uit Duitsland geen problemen met koolzuurgastekorten. Zij beschikken over een eigen installatie voor de aanmaak.  “Wij zijn volledig in staat om onszelf te voorzien – voor alle soorten van onze kloosterbieren en onze non-alcoholische dranken.” Dat maakten de Benedictijnen bekend.

Hierdoor kan het koolzuurgas uit het fermentatieproces worden opgevangen. Vervolgens wordt het in de eigen fabriek verwerkt en hergebruikt met een zuiverheid van meer dan 99 procent. “Wij zijn volledig in staat om te leveren – voor alle soorten van onze kloosterbieren en onze non-alcoholische dranken.”

Koolzuurgas wordt gebruikt bij het brouwproces, bijvoorbeeld om tanks, flessen en vaten te legen. Dit betekent dat er zuurstof wordt verwijderd, waarmee het bier na de gisting niet in contact mag komen. Het gas werkt als een ‘beschermende atmosfeer’ voor het bier.

Het tekort aan koolzuurgas in heel Europa hangt samen met de gestegen energieprijzen. Deze stijging zorgt ervoor dat kunstmestproducenten minder produceren. Koolzuurgas ontstaat als nevenproduct bij de productie van kunstmest.