Verdwijnt met de Monniken ook het Trappistenbier?

Trappistenbrouwerijen kampen met een probleem: de Monniken raken op.

Woensdag 17 maart 2021-09:39- Bron: Wallstreet Journal/J.W. Miller – Foto: EMB/“Klooster Ter Apel” by FaceMePLS is licensed under CC BY 2.0
-Hamont-Achel- Kloosterlingen in de Trappisten-abdijen komen op leeftijd, nieuwe roepingen zijn dun gezaaid. Die combinatie zorgt voor een groot probleem, want een Trappist-biertje mag alleen Trappist heten als er Monniken toezien op de productie van het bier.
Na gedane arbeid is het genieten (Foto EMB)

In de Sint-Benedictusabdij in Hamont-Achel (België) is er nu nood aan de man/monnik. In januari van dit jaar deed men afstand van het Authentic Trappst-label voor zijn Achel-bieren, bekend om hun moutige en fruitige smaak. Bij andere Kloosters kent men dezelfde problemen.

Het Klooster Chimay bijvoorbeeld, met een vooraanstaand biermerk, heeft nog 12 Trappisten. Het merendeel van het brouwen is nu in handen van leken, maar de Broeders hebben de leiding en bepalen uiteindelijk het beleid en de koers de brouwerij.

Veel Kloosters hopen nieuwe intredingen om de continuïteit te waarborgen. Twee Broeders is voldoende om controle te houden op het brouwen, maar vijf of meer heeft de voorkeur hebben om de gemeenschap in stand te houden. Maar een actieve werving is er niet.

De Belgische Benedictus Abdij is al afgevallen, toen de twee laatste Broeders te oud werden en het werk niet meer konden doen. Er wordt nog wel bier gebrouwen, maar dat heet voortaan geen Trappist meer. De Monniken “geloven in God en dat Hij dit zal oplossen”, zegt Manu Pauwels, chef reclame van de brouwerij van Abdij Westmalle, een relatieve reus met zo’n 30 Broeders in Westmalle (België) nabij Antwerpen. Lees verder onder de foto>

Het Klooster Ter-Apel in de provincie Groningen verkoopt dagelijks kloosterbieren (Foto EMB)

Veel Kloosters en Abdijen hebben concessies gedaan aan de nieuwe tijd. Monniken brouwen tegenwoordig zelden, hoewel zij er toezicht op houden. De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, die vroeger telefonische bestellingen opnam voor afhalen aan de Kloosterpoort, lanceerde onlangs online bestelservice.

Geef een reactie op dit artikel