Kloosterzusters Gaza: “Kinderen kennen alleen oorlog.”

Leestijd: 3 minuten

“Vrede, vrede, wij willen alleen maar vrede. Er is zoveel kwaad, zoveel lijden. Het is verschrikkelijk. “Op dit moment hebben we alleen God.”

Vrijdag 27 oktober 2023 -07:42 uur – Bron: Redactie Kerk/Kerk in Nood – Beeld: Sarah Loetscher/Hosny Salah

-Gaza-stad- Zusters van de Orde van de Heilige Rozenkrans, die samen met 700 andere Christenen in de parochie van de Heilige Familie in Gaza zijn, hebben opgeroepen tot vrede en dringende humanitaire hulp in het conflict met Israël.

De moedige Zusters laten weten, dat hoewel het Israëlische leger hen heeft gesommeerd het gebied onmiddelijk te verlaten, zij er niet over peinzen om te vertrekken, omdat de onschuldigen, waaronder vele kinderen, geen andere veilige plek hebben om naartoe te gaan.

In een recent gesprek met de Pauselijke stichting ‘Kerk in Nood’ (ACN) uitten de Kloosterlingen hun diepe bezorgdheid over de honderd getraumatiseerde kinderen die in het parochiecentrum verblijven en die niets anders hebben gekend dan oorlog sinds hun geboorte. Lees verder onder de afbeelding>
De hoop sterft als laatste
“Bezig blijven en anderen helpen is de beste manier om met de verwoesting om te gaan.”
“Wij willen gewoon vrede en niets anders dan vrede. Wij hebben zes oorlogen gehad in Gaza. ‘Kinderen kennen alleen oorlog”, aldus de Zusters. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden blijven de Zusters strijdbaar en vol hoop. “Bezig blijven en anderen helpen is de beste manier om met de verwoesting om te gaan.”

De Heilige Familieparochie biedt hulp en onderdak aan gewonde en ontheemde Christenen die getroffen zijn door het Israëlische geweld van de afgelopen weken. De overgrote meerderheid van hen is huis-en-haard kwijtgeraakt. Zeven Nonnen en een Rooms-Katholieke Priester zetten zich rond-de-klok  onvermoeibaar in om de gemeenschap door de moeilijke tijden te loodsen.

De situatie in Gaza is hopeloos en uiterst zorgwekkend, zo is er vaker geen dan wel electriciteit, om nog te zwijgen over het constante gebrek aan schoon drinkwater en medicijnen. Om te drinken gebruiken zij water uit de bron, hoewel zij vrezen dat het elk moment zal opdrogen.

Sprankje hoop

Hoewel de opening van de grens met Egypte een sprankje hoop en hulp heeft gebracht, weten de Zusters niet zeker of de broodnodige hulp de noordelijke regio zal bereiken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn de recente hulpleveringen slechts een druppel op de gloeiende plaat.  Dit is verre van genoeg, aangezien er enkele honderden vrachtwagens met hulpgoederen per dag nodig zijn om de aanzienlijke uitputting van essentiële medische benodigdheden aan te pakken.

Met bovenmenselijke inspanningen en een rotsvast Godsvertrouwen doen de Zusters en hun helpers er alles aan om ervoor te zorgen dat ieder individu krijgt wat men nodig heeft. Maar de middelen zijn beperkt en de situatie wordt met de dag erger, vooral nadat nieuwe vluchtelingen naar het parochiecentrum zijn getogen nadat de Grieks-Orthodoxe parochie werd getroffen door een explosie waarbij 18 mensen om het leven kwamen.

Er zijn nu bijna 700 gelovigen, waaronder 100 kinderen, 50 gehandicapten en sommigen die gewond zijn geraakt bij de recente aanval die medische behandeling krijgen.Tragisch genoeg bevond zich onder de slachtoffers van het bombardement een lerares van de school van de Zusters, evenals haar hele familie en andere kinderen.

Twee maal daags wordt de Eucharistie gevierd. Mensen bidden onophoudelijk de Rozenkrans, op zoek naar vrede op voorspraak van de Heilige Maagd Maria. Ondanks de Israelische eisen om liefdadigheidsinstellingen en Kerken te ontruimen, weigeren de Katholieke en Orthodoxe Kerken dit bevel op te volgen.

Vrijdag 27 oktober om 18.00 uur zal de ganse wereld o.l.v. de Paus bidden en vasten voor de getroffenen en hopen op een snelle afloop van het zinloze geweld van de zijde van Hamas en de Israelische regering.