Koning Charles, Premier Rutte, Kardinaal Eijk e.a. reageren op overlijden Benedictus

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 31 december 2022 – 19:02 uur – Bron: Redactie Mariabode- audionieuws – Beeld: Publiek domein
  -Emmen/Hilversum- De reacties op het overlijden van em. Paus Benedictus XVI stromen binnen.

Koninklijke condoleances

De eerste Koninklijke condoleances kwamen van de Britse Koning Charles, hij was een van de eersten. Hij zegt in een bericht dat hij „diep bedroefd” is door de dood van de geboren Duitser.

Ook het Belgische koningshuis heeft zaterdag gereageerd op het overlijden van paus emeritus Benedictus. De koninklijke familie laat op Twitter weten “diepbedroefd” te zijn door zijn dood. “Onze gedachten zijn bij zijn naasten en bij alle katholieken die vandaag in rouw zijn.”

Premier Mark Rutte liet in een eerste reactie weten dat hij Benedictus een belangrijk intellectueel en spiritueel leider vond. CDA-politicus en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra noemt Benedictus een man die hard heeft gewerkt om de vrede te bewaren en het begrip tussen mensen van verschillende rassen en naties te versterken.

De Duitse bondskanselier Scholz eert Benedictus als een bijzondere kerkleider die de Rooms-Katholieke Kerk mede vorm heeft gegeven. De Franse president Macron prijst hem voor zijn inzet voor een “meer broederlijke wereld” en de Italiaanse premier Meloni omschrijft hem als “een groot man die de geschiedenis niet zal vergeten”.

Kardinaal Eijk

Kardinaal Wim Eijk, betreurt het dat hoogleraren en docenten die verantwoordelijk zijn voor de opleiding van toekomstige priesters niet beter naar Benedictus hebben geluisterd. Eijk staat bekend als iemand die op dezelfde conservatieve koers zat als Benedictus.

Dat Benedictus te weinig tegen seksueel misbruik zou hebben opgetreden, bestrijdt Eijk “met klem”. Hij heeft leidinggevenden in de kerk juist de middelen gegeven om daadkrachtig en doeltreffend tegen seksueel misbruik op te treden, aldus de kardinaal tegenover de NOS.