Koreaanse aartsbisdom waarschuwt gelovigen voor toewijding aan vermeende Mariaverschijning

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 26 januari 2024 ~ 09:10 uur ~ Bron: Redactie Kerk/CTK ~ Beeld: Publiek domein

-Seoel- Het aartsbisdom Gwangju in Zuid-Korea heeft er bij gelovigen op aangedrongen geen toewijding te betonen aan een vermeende Mariaverschijning die niet door de kerk wordt erkend. Wie dat wel doet, pleegt een breuk met de kerk, aldus weekblad ‘Catholic Times of Korea’.

 

Deze toewijding ontstond met het zogenaamde ‘wonder van Naju’. Een vermeend helderziende, Julia Kim (zie foto hierboven), beweerde in 1982 een visioen te hebben gehad van Jezus, die zou hebben gebloed en om de bekering van zondaars hebben gevraagd. Later verklaarde zij dat een beeld van de Heilige Maagd Maria in haar huis sinds 30 juni 1985 regelmatig huilde.

Kanker

Kim, een protestantse vrouw die katholiek werd, beweerde ook op wonderbaarlijke wijze genezen te zijn van terminale kanker. Zij beweerde dat het beeld van de Moeder Gods 700 keer tranen vergoot met menselijk bloed en geurige olie gedurende 700 dagen, tot 14 januari 1992.

Geen bewijs

Na de meldingen en de daarop grote toeloop van christenen voerde het aartsbisdom Gwangju diverse onderzoeken uit. De Koreaanse bisschoppenconferentie verwerpen nu de authenticiteit van de ‘wonderen’. In 1998 verklaarde de aartsbisschop van Gwangju, Victorinus Youn Kong-hi al dat er geen bewijs bestond, maar de toeloop van publiek bleef maar doorgaan.

In een officiële verklaring waarschuwt de bisschoppenconferentie nogmaals dat de vermeende gebeurtenissen in Naju ongegrond zijn en dat het aannemen ervan leidt tot “een daad van breuk met geloof en kerk”. Daarmee is het dossier definitief gesloten, of het de toeloop van gelovigen zal doen afnemen zal de tijd uitwijzen.