Krijgt God een gender-kruis?

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 28 oktober 2021 11:00 – Bron: Redactie kerk/Springer AG – Beeld: PB
  -Bonn- De kwestie van geslacht stopt niet bij God: Tijdens de Synodale Weg in Duitsland heeft een Katholieke jongerenvereniging op de agenda de vraag geplaatst, of God een plusteken of een geslachtssterretje moet krijgen.

Optie 1 is de spelling ‘God *’. Optie 2 is ‘God +’ – het plusteken kan ook als een kruis worden gelezen. Dit moet duidelijk maken dat God niet automatisch gezien kan worden als een oude blanke man met een lange witte baard.

“Wij hebben nog geen beslissing genomen, maar wij willen zeker iets veranderen”, zegt Rebekka Biesenbach, de geestelijk leider van de Katholieke Jongeren Gemeenschap (KjG). “De centrale vraag is: wat kunnen wij doen om het beeld van God, dat op veel plaatsen heel mannelijk is, terug te brengen in de diversiteit die het verdient?”

Op de volgende Synode-vergadering, eind maart / begin april in Odenthal zou kunnen worden besloten of God een sterretje of een plusteken krijgt.

De KjG is een van de grotere organisaties binnen de Duitse Katholieke Kerk en heeft naar eigen zeggen ongeveer 80 000 leden in de leeftijd van 9 tot 25 jaar. Opmerkelijk is ook het agendapunt om te komen tot afschaffing van de Priesters. Volgens diverse leken en jongerenorganisaties is de kerk ‘beter af’ zonder Priesters. Priestertaken zouden ook door leken kunnen worden uitgevoerd, waardoor het tekort aan Priesters in één keer is opgelost, aldus de leken.